Ontwerp­wetenschappen

7e Vlaams-Nederlandse natuursteendagen

Naar aanleiding van de adviezen van de regering om de snelle verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan, werd beslist om de Natuursteendagen uit te stellen naar maandag 13 en dinsdag 14 september 2021Geïnteresseerden die zich inschreven voor het uitgestelde event worden op de hoogte gebracht van hun inschrijving en het programma. 

Programma

Hieronder vindt u het originele programma.
Eventuele wijzigingen zullen we steeds aanpassen.

Maandag 13 september 2021

Dag 1 staat in het teken van natuursteen in context – specifiek gebruik van natuursteen in enkele situaties in Antwerpen en omgeving. Op deze eerste dag staan enkele keuzevrije excursies in Antwerpen op het programma, met verschillende onderwerpen tijdens wandelingen, werfbezoeken en/of sitebezoeken. De dag wordt afgesloten met een receptie.

09:30 // Ontvangstkoffie

10:00 // Welkom

10:15 // Lampo Opleiding tot beeldhouwer

10:35 // Dreesen Ballaststenenn in het Brugse landschap

10:55 // Nijland Obernkirchener zandsteen in Nederland en Vlaanderen

11:15 // Koffiepauze

11:45 // Quist Steencollecties: pracht en praal in kleine stukken

12:05 // Mattheussens Polychrome granieten uit de Belle Epoque in Antwerpen

12:25 // Snaet Het Antwerpse Professenhuis: een bouwhistorisch overzicht

12:45 // Lunch

14:00 // Samenkomst / Organisatie

14:15 // Excursie 1

15:45 // Excursie 2

17:15 // Receptie

Dinsdag 14 september 2021

Dag 2 staat meer in het teken van beeldhouwkunst, met o.m. onderwerpen rond albast, traceologie en polychromie. Daarnaast komen ook natuursteencollecties en het beheer ervan naar voor. Daarnaast is er de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan enkele opleidingen en bijhorende labo’s van de Faculteit Ontwerpwetenschappen (o.m. conservatie-restauratie).

09:00 // Ontvangstkoffie

09:30 // Introductie

09:35 // Dubelaar Engels albast uit de 15e - 17e eeuw in de Nederlanden

09:55 // De Roy De albasten beelden van het voormalig koordoksaal te Bergen

10:15 // De Clercq Over het onlosmakelijk verband tussen polychromie en steensculptuur

10:35 // Koffiepauze

11:05 // Lorne De cultuur van de rode grond

11:25 // Morelissen Herdenkingsmonumenten in Nederland

11:45 // Tolboom Beeldhouwwerk restauraties

12:05 // Van der Star Natuurstenen bouwfragmenten

12:25 // Afsluiting

12:30 // Lunch

13:15 // Excursie 3

14:30 // Einde

Inbegrepen in de inschrijvingsprijs zit tweedaagse deelname aan de conferentie, deelname aan de excursies op dag 1 en de mogelijkheid tot een bezoek op dag 2, een syllabus met de bijdragen van deze Natuursteendag, lunches, ochtendkoffie en koffiepauzes, en een netwerkmoment tijdens de receptie op dag 1.

Praktische informatie

Locatie

Universiteit Antwerpen - Aula Rector Dhanis (UA K.001)
Kleine Kauwenberg 14
2000 Antwerpen

PRACHT EN PRAAL

13 en 14 september 2021, Antwerpen

De algemene doelstelling van de Vlaams-Nederlandse natuursteendagen is het delen van kennis en ervaringen over de omgang met natuursteen in gebouwen en de gebouwde omgeving. De natuursteendag wordt georganiseerd voor een breed publiek dat professioneel geïnteresseerd is in het gebruik van natuursteen. Denk hierbij aan steenhouwers, geologen, architecten, architectuur- en bouwhistorici, aannemers, monumentenzorgers, erfgoedprofessionals, etc. 

In 2005 werd in Leuven de eerste Vlaams-Nederlandse Natuursteendag georganiseerd met als centraal thema de witte Belgische steen. In 2007 kreeg deze dag een vervolg met een in Utrecht georganiseerde dag met als thema "Authentiek Duurzaam | Duurzaam Authentiek". De derde Vlaams-Nederlandse Natuursteendag werd in 2009 georganiseerd in Gent. Tijdens deze dagen kwamen zowel de traditioneel frequent gebruikte natuursteensoorten als de nieuwe geïmporteerde aan bod. Onder de titel “Stenen van Binnen Stenen van Buiten – Natuursteen in de Jonge Bouwkunst” werd in Delft en Rotterdam de vierde natuursteendag georganiseerd. De vijfde editie vond plaats in Brussel waar “Betekenisvol gebruik van natuursteen” het thema was. De zesde en laatste Vlaams-Nederlandse natuursteendag werd in 2017 georganiseerd in het zuiden van (Nederlands) Limburg met een thematiek gerelateerd aan de lokaal gewonnen Mergel. 

Met de 7e editie en het thema ‘Pracht en Praal’ zetten we in 2021 onder meer natuursteen in de beeldhouwkunst en ornamentale architectuur in de kijker. Hiervoor trekt de natuursteendag naar de Universiteit Antwerpen, de thuisbasis van de opleiding Conservatie en Restauratie en de opleiding Erfgoed.

Met dank aan de medewerking van Steenmeijer Architecten, Origin Architecture & Engineering, Monument Group en KIK-IRPA.