Abstract
Het OPTIMA I-project heeft als overkoepelende doelstelling om een conceptueel en methodologisch kader te ontwikkelen dat de basis legt voor systematisch onderzoek naar cognitieve belasting in audiodescriptie (AD) voor film. AD is een dienst die visuele en onduidelijke auditieve elementen van films en andere audiovisuele producties in gesproken taal weergeeft, zodat mensen met een visuele beperking die producties beter kunnen begrijpen. Het is geweten dat een verbaal discours dat een cognitieve belasting veroorzaakt die te hoog of te laag is, het begrip ondermijnt en zelfs kan leiden tot volledige desinteresse.
Tot nu toe is er nauwelijks cognitief onderzoek gedaan op het vlak van AD en verschillende fundamentele vragen zijn nog niet beantwoord: enerzijds weten we nog niet welke verschillende kenmerken in de AD-soundtrack de cognitieve belasting beïnvloeden. Anderzijds beschikken we nog niet over de noodzakelijke kennis om experimenteel onderzoek te verrichten dat cognitieve belasting in AD kan meten: we weten nog niet hoe de kenmerken in de AD-soundtrack het beste geoperationaliseerd kunnen worden of welke hulpmiddelen het meest geschikt zijn om cognitieve belasting bij visueel beperkte doelgroepen te meten. Het OPTIMA I-project wil bijdragen aan het beantwoorden van die vragen met twee duidelijke doelen:
1. Het project zal zich concentreren op één specifieke parameter waarvan geweten is dat die de cognitieve belasting in verbale discours in het algemeen en in de verwerking van AD in het bijzonder beïnvloed, namelijk de vertelsnelheid waarmee de AD wordt gelezen. Meer in het bijzonder zal het project zich focussen op een conceptualisering en operationalisering van deze parameter als startpunt voor experimenteel onderzoek dat de impact ervan op cognitieve belasting zal meten;
2. Het project zal een methodologie ontwikkelen die een betrouwbare en nauwkeurige meting van cognitieve belasting in AD mogelijk maakt, gebaseerd op zowel subjectieve meetmethodes zoals vragenlijsten, als objectieve meetmethodes zoals heart rate variability en galvanic skin response.
Tot slot zullen deze twee doelen worden gecombineerd in een experiment, om na te gaan welk effect verschillende vertelsnelheden hebben op de cognitieve belasting die AD-gebruikers met verschillende maten van visuele beperking ondergaan. Op die manier wil het OPTIMA I- project bepalen wat een optimale vertelsnelheid in Nederlandse AD vormt.
Onderzoeker(s)
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)