Laureaten

Een Scholarship Louis Bruyns s.J. ging naar

  • LUBALA Emmanuel (2003) uit de Democratische Republiek Congo. De beurs ondersteunde zijn verblijf aan de Universiteit Antwerpen tijdens het volgen van het doctoraal programma. Het voorwerp van zijn doctorale studie was « L’éclatement de l’Etat postcolonial et les logiques de contrôle de l’espace au Congo-Zaïre, le cas de la province du Sud-Kivu ».
  • DEBLAUWE Isra (2003) uit België. De beurs ondersteunde de kosten van het veldwerk dat zij in Kameroen uitvoerde in het kader van haar doctorale studies aan de Universiteit Antwerpen (biologie). Het onderzoeksproject sloot aan bij het project “Grands Singes” van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen en de Universiteit Antwerpen. Het veldwerk van de bursale had betrekking op de “Vergelijking van het insectivore gedrag van gorilla’s en chimpansees in Zuid-Oost Kameroen”.
  • Mevr. Isra Deblauwe promoveerde op 22 april 2008 tot doctor in de wetenschappen - biologie met een proefschrift over “Comparison of insectivory by sympatric western lowland gorillas and chimpanzees in lowland rainforest, southeast Cameroon” en als promotor prof. dr. L. Van Elsacker.
  • KABAMBA Patience (2005-2006) uit Congo. De bursaal doctoreerde in december 2008 aan Columbia University te New-York met prof. S. Marysse van Universiteit Antwerpen als co-promotor. De beurs maakte een verblijf voor veldonderzoek in Butembo, Oost-Congo, mogelijk. Het voorwerp van de doctorale thesis was: “Trading on War: Trade, Conflict and Ethnicity in the Democratic Republic of Congo”, met als onderzoeksvraag: “How did Nande traders, who managed to build and protect self-sustaining prosperous transnational economic entreprises in the absence of effective national government, apprehend the restoration of a central state power?”.
  • DJOUFACK Stephan (2008) uit Kameroen. De beurs vergoedde reis- en verblijfkosten voor zijn doctorale studies aan de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoek had als onderwerp “La description de la végétation basée sur son utilisation par les grands singes et son ethnobotanique: le cas du Dja Cameroun”.
    Op 1 oktober 2008 overleed de heer Djoufack plots tijdens zijn verblijf aan de Universiteit Antwerpen. De Raad van Bestuur van het Fons Pater Louis Bruyns s.j. drukte bij dit tragische nieuws zijn diepste medeleven uit.   
  • ATABONGAWUNG AWUNG Tamo (2009) uit Kameroen. De beurs maakte het mogelijk het eerste jaar van het doctoraal programma in de rechten te volgen aan de Universiteit Antwerpen, met als promotoren prof. dr. George Pavlakos en prof. dr. Koen De Feyter. De bursaal bereidt een thesis voor over "Diamonds, Corporate Responsibility and International Law. Case Study: The Antwerp Diamonds Industry".
  • MEGERSA Kelbesa (2010) uit Ethiopië. In het academiejaar 2010-2011 volgde de kandidaat het eerste jaar van het doctoraal programma in de economische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen.  Zijn onderzoeksvoorstel is getiteld "The Global Financial Crisis: the Impact on Developing Countries and their Policy Responses – the Case of Ethiopia” en het wordt gesteund door prof. dr. Robrecht Renard en prof. dr. Danny Cassimon van het I.O.B./U.A.
  • MWANTIMWA Kelefa (2012) uit Tanzania. Het Fonds zegde een beurs toe voor de reis- en verblijfskosten vanuit Tanzania verbonden aan de verdediging van een doctoraat in de informatie- en bibliotheekwetenschappen over "Information Need and Support for Poverty Reduction in Rural Communities in Tanzania".
  • WORKNEH Dereje (2015) uit Ethiopië. Hij onderzoekt aan de onderzoeksgroep AXES van het Dpt. Scheikunde van de Universiteit Antwerpen, onder begeleiding van dr. Karolien Dewael, de karakterisering en meting van zeer kleine atmosferische stofdeeltjes. De titel van het project is “Temporal and Spatial Distribution of Aerosols in East African Sector”; het onderzoek kadert in een doctorale studie aan de Addis Ababa University. De opgedane kennis en vaardigheden zijn zowel relevant voor de studie van klimaatverandering als de milieuvervuiling en de ermee gepaard gaande aantasting van de menselijke gezondheid en het (on)roerende patrimonium. 

Een Trends Scholarship werd uitgereikt aan :

  • LUETETA Jean-Pierre (2004-2005) uit Congo. De beurs ondersteunde zijn verblijf in Antwerpen en Kinshasa voor het behalen van een doctoraat in de financiële wiskunde over “Les modèles mathématiques de l’évaluation et couverture de risque de crédits (produits dérivés).”
  • FEREDE Tadele (2005-2006) uit Ethiopië. De bursaal kon met deze middelen zijn doctorale studies in de economie aan de Universiteit Antwerpen voorbereiden en aanvatten. Met andere middelen werkt hij nu een thesis af over het onderwerp “Economische groei, armoede en milieu-degradatie in Ethiopië. Een analyse van de effecten van het economisch beleid met behulp van een Village Computable General Equilibrium Model.”
  • NDIAYE Seydina (2008) uit Senegal. Hij vatte het doctoraal programma aan de Universiteit  Antwerpen aan met als onderzoeksthema “Impacts du processus de la libéralisation commerciale en Afrique de l’Ouest sur la pauvreté des ménages: le cas du Sénégal”.
  • DUNIA SENGA Christian (2009-2010) uit de Democratische Republiek Congo. Met prof. dr. Stefaan Marysse en prof. dr. Danny Cassimon als promotoren begon hij aan de Universiteit Antwerpen het doctoraal programma in de economische wetenschappen over "Integrating the dollarization effect in the DRC external equilibrium computation: a focus on capital flows traceability".  
  • SIMBO David (2012) uit Kameroen. Met prof. dr. ir. Roeland Samson als promotor behaalde verdedigt deze bioloog aan het Department Biowetenschappen van de Universiteit Antwerpen een doctoraat in de biologie in december 2013 met een proefschrift over "Eco-fysiologie van droogtestress in de baobab als tuingroente". De beurs ondersteunde zijn veldwerk in Senegal.
  • SYLLA NDIAYE Salma (2017) uit Senegal. Zij vatte een doctoraat aan in het domein van de kernfysica over “impactflitsen op Jupiter en Mars" onder begeleiding van prof. Ababacar Ndao aan het Departement Fysica bij de Université Cheikh Anta Diop de Dakar. In het kader van dit doctoraat verblijft ze aan het Departement Fysica van de Universiteit Antwerpen waar ze begeleid wordt door  copromotor prof. Katrien Kolenberg. Prof. David Baratoux, die verbonden is aan het « Institut de recherche pour le développement (IRD) » van de universiteit van Toulouse, is de 3e co-promotor.