Wat is EmoWear?

EmoWear is de naam van een opkomende dataset die kan worden gebruikt voor emotie herkenning via draagbare sensoren. Op basis van deze dataset kunnen we slimme systemen creëren die in staat zijn om menselijke emoties automatisch af te leiden met eenvoudige hardware en een minimaal batterijverbruik. Hiermee wil EmoWear de machine-intelligentie een stap vooruit brengen met het oog op een meer efficiënt begrip van menselijke emoties, contexten en interacties. Emo en Wear staan voor de woorden Emotion (emotie) en Wearable (draagbaar) en onthullen hiermee de voornaamste focus van het EmoWear-onderzoek: het gebruiken van eenvoudige, draagbare sensoren om fysiologische signalen op te vangen - om deze later te verwerken en menselijke emoties bloot te leggen.

emowear01.png

Welke sensoren zullen we gebruiken?

De fysiologische gegevens die in de EmoWear studie worden verzameld, zijn gebaseerd op mobiele, draagbare sensoren en niet op sensoren van medische aard. Deze laatsten zijn immers meer geschikt voor klinische onderzoeken. Wij zullen gebruik maken van draagbare, commerciële EEG-apparaten, polsbanden, hart- en huidmonitoringsapparaten en op de borst gedragen sensoren. Zij zijn allen gemakkelijk te gebruiken, kunnen eenvoudig aangebracht en verwijderd worden en er is geen verdere schade aan verbonden.

Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is om na te gaan hoe we één enkele eenvoudige, energiezuinige en gemakkelijk te dragen sensor kunnen aanbieden - die alle andere voorvernoemde wearables zou kunnen vervangen én toch dezelfde conclusies kan trekken met betrekking tot het herkennen van emoties.

emowear02.png

Ethiek & rechten

Deze studie werd beoordeeld door een onafhankelijke ethische commissie, de Ethische Commissie voor Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen (EA SHW), die een gunstig advies uitbracht op 28 februari 2022. Indien u meer informatie wenst over het privacybeleid dat op onze instelling van toepassing is, kan u steeds terecht op de pagina 'Privacybeleid' van de Universiteit Antwerpen.

Indien u meent studiegerelateerde schade te hebben geleden of indien u verdere vragen heeft over de inhoud en/of resultaten van de studie of over uw rechten als deelnemer aan de studie, nu of tijdens of na uw deelname, aarzel dan niet om contact op te nemen met de uitvoerend onderzoeker Mohammad Hasan Rahmani (tel.: 03.265.96.98 of email: mohammad.rahmani@uantwerpen.be ).