Voorbereiding

Dag voordien

Om betrouwbare resultaten te verkrijgen zouden wij jou willen vragen om:

·       Nuchter te blijven 12 uur voor het onderzoek (alleen water vanaf 22h ‘s avonds de dag voor het onderzoek)

·       Geen vitamine C in te nemen 12 uur voor het onderzoek

·       Geen cafeïne in te nemen 12 uur voor het onderzoek

·       Geen grote inspanningen te doen 24 uur voor het onderzoek

·       Nagels kort afknippen (nagellak verwijderen)

Ontbijt zal voorzien worden in het ziekenhuis.

Dag van het onderzoek

Indien je ziek of verkouden bent, gelieve dan niet naar het onderzoek te komen en je afspraak te verplaatsen (03 265 16 85).

Graag comfortabele kledij (sportkledij) dragen en een mondmasker meenemen.

Ook zouden we je willen vragen om: 

·       Niet te roken 6 uur voor het onderzoek

·       Handen niet te wassen voor het onderzoek​

·       Geen luchtwegverwijdende medicatie te gebruiken (b.v. Ventolin®, Serevent®, Atrovent®, Singulair®, Symbicort® )


Vergeet ook de urinestalen uit de diepvries niet mee te nemen!

Endotheel functie test

De endotheel functie test is een test waarbij het functioneren van je bloedvatwand wordt gemeten. Endotheel is een deel van de bloedvatwand en het staat in voor de verwijding van bloedvaten. Een goed functionerende endotheel is essentieel voor het goed functioneren van hart en bloedvaten. Deze test wordt gebruikt om het risico in te schatten op latere problemen met hart en bloedvaten.

Hoe verloopt een endotheel functie test?

Tijdens dit onderzoek zal de flow gemeten worden in de kleine bloedvaten van je hand. Op de vingertoppen worden hiervoor sensoren aangebracht. De flow wordt gemeten in rust en nadat een bloeddrukmeter wordt aangebracht. Tot slot wordt de bloeddrukmeter losgemaakt en wordt er gemeten hoe snel de flow van het bloedvat herneemt na het aanspannen van de bloeddrukmeter.

Bloedname

Met een vlindernaaldje zal er bij jou bloed worden afgenomen.

Hartslag variabiliteit

Bij het meten van de hartslag variabiliteit wordt de variatie bepaald tussen opeenvolgende hartslagen. Het ritme van een gezond hart, heeft namelijk wat variatie. Het is een parameter voor je veerkracht. 

Hoe verloopt het meten van de hartslag variabiliteit?

Elektrodes worden aangebracht en jouw hartritme zal gedurende enkele minuten worden geregistreerd. Dit onderzoek is volledig pijnloos.

Lichaamssamenstelling

Je lichaamssamenstelling wordt bepaald door je te wegen en meten en je vetpercentage te bereken. Dit laatste zal gebeuren door de dikte van je huidplooi te meten op vier verschillende plaatsen (twee ter hoogte van de armen, één aan de rug en één aan de onderbuik).

Longfunctie test

Tijdens dit onderzoek doe je verschillende geforceerde ademhalingen. Hierbij worden de Een-Seconde-Waarde (ESW) en de geforceerde vitale capaciteit (FVC) gemeten. Beide parameters zijn belangrijk om jouw ademreserves en eventuele luchtwegvernauwing te kunnen beoordelen.

Hoe verloopt een longfunctie test?

Bij dit onderzoek adem je eerst heel diep in en daarna zo krachtig mogelijk uit. Deze uitademing probeer je zo lang mogelijk vol te houden. Deze oefening wordt een aantal keren herhaald tot we een betrouwbare meting hebben. 

Het onderzoek is niet pijnlijk, maar vraagt wel uw maximale inzet en medewerking. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.