Katrien De Troeyer

Katrien De Troeyer is doctoraatsstudente binnen de onderzoeksgroep Sociale Epidemiologie en Gezondheidsbeleid (Departement Huisartsgeneeskunde en Volksgezondheid) aan de Universiteit Antwerpen.

Zij heeft een master in de Geneeskunde (KULeuven), een master-na-master in de Huisartsgeneeskunde (KULeuven) en een master in Epidemiologie (Universiteit Anwerpen). Katrien werkte eerst enkele jaren als huisarts in Antwerpen. Daarna was ze onderzoeker aan het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde (KULeuven), Centrum voor Milieu en Gezondheid (KULeuven) en het Belgische Kankerregister.

Sinds 2022 is zij doctoraatsstudente aan de Universiteit Antwerpen. Haar doctoraatsproject gaat voornamelijk over het effect van klimaatverandering (omgevingstemperatuur, groene ruimte en luchtvervuiling) op de respiratoire en allergische gezondheid, waarbij ze gebruik maakt van gegevens verzameld binnen de PIPO studie. Ze coördineert ook het klinisch onderzoek van de PIPO studie.

Hilbert Mendoza

Hilbert Mendoza is doctoraatsstudent binnen de onderzoeksgroep Sociale Epidemiologie en Gezondheidsbeleid (Departement Huisartsgeneeskunde en Volksgezondheid) aan de Universiteit Antwerpen.

Hij heeft een bachelor in milieugezondheid (Makerere university, Uganda) en een master in Epidemiologie (Universiteit Antwerpen).

Zijn doctoraatsproject zal gegevens van de PIPO studie gebruiken om de relatie tussen milieu (groene ruimtes en luchtkwaliteit) en gezondheid (BMI, longfunctie en mentale gezondheid) te evalueren.

 

Hayat Bentouhami

Hayat Bentouhami is epidemiologe binnen de onderzoeksgroep Sociale Epidemiologie en Gezondheidsbeleid (Departement Huisartsgeneeskunde en Volksgezondheid) aan de Universiteit Antwerpen.

Ze heeft een achtergrond in biomedische wetenschappen (Universiteit Antwerpen) en legt momenteel de laatste hand aan haar doctoraat over het belang van theoretisch ontwerp in epidemiologisch onderzoek. Ze was betrokken bij de Belgische centra van het Europese ECRHS cohorte. Sinds enkele jaren is zij actief binnen de PIPO studie. Daarnaast ondersteunt zij ook het COOLSCHOOLS project, over de effecten van stedelijke klimaatschuilplaatsen in scholen op verschillende domeinen (waaronder cognitie en welzijn) van lagere schoolkinderen.

Lidia Casas

Lidia Casas is docent milieu-epidemiologie aan de Universiteit Antwerpen.

Ze heeft een diploma geneeskunde, een specialisatie in preventieve geneeskunde, en een master in volksgezondheid. Ze heeft een doctoraat in de Biomedische wetenschappen (milieu-epidemiologie) van de Universiteit Pompeu Fabra, uitgevoerd bij ISGlobal (Spanje). Na haar doctoraat was ze postdoctoraal onderzoeker aan het Centrum voor Milieu en Gezondheid (KU Leuven). Daarnaast was ze gastonderzoeker bij het Institute of Epidemiology van het Helmholtz Zentrum München (Duitsland) en bij de eenheid Living Environment and Health van het National Institute for Health and Welfare (Finland).

Sinds 2020 is zij docent bij de onderzoeksgroep Sociale Epidemiologie en Gezondheidsbeleid (Departement Huisartsgeneeskunde en Volksgezondheid) aan de Universiteit Antwerpen. Prof Casas is de huidige hoofdonderzoeker van de PIPO geboortecohorte en de Belgische centra van het Europese ECRHS cohorte. Beide cohorten richten zich op de impact van het milieu op de gezondheid van de luchtwegen. Daarnaast leidt zij het werkpakket gezondheidstransformaties van het Europese COOLSCHOOLS project, over de effecten van stedelijke klimaatschuilplaatsen in scholen op verschillende domeinen (waaronder cognitie en welzijn) van lagere schoolkinderen. Haar onderzoek richt zich op de gezondheidseffecten van omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling, omgevingstemperatuur, stedelijk groen en het omgevingsmicrobioom.