Op deze pagina vindt u alle informatie over de ScreenUrSelf studie. Zo bent u als arts of hulpverlener volledig op de hoogte van dit proefproject van de Universiteit Antwerpen, het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO), Sciensano en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Een infectie van de baarmoederhals met één of meerdere hoog risico-HPV-types is een noodzakelijke maar onvoldoende voorwaarde voor de latere ontwikkeling van baarmoederhalskanker. In de loop van hun seksueel actieve leven maken de meeste vrouwen (en mannen) een asymptomatische infectie met hoog risico-HPV door. Nochtans zal slechts een klein deel van deze infecties leiden tot cervicale intra-epitheliale neoplasie (CIN), dat zonder behandeling kan evolueren tot een invasieve vorm van kanker. Het doel van baarmoederhalskankerscreening is deze evoluerende CIN-letsels op te sporen. Door deze letsels te behandelen probeert men de progressie naar invasieve kanker te voorkomen.

Voor vrouwen van 25 t.e.m. 64 jaar is het aangewezen om zich driejaarlijks te laten screenen voor baarmoederhalskanker d.m.v. een baarmoederhalsuitstrijkje. In juni 2013 startte de Vlaamse overheid met het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Er werd een efficiënt uitnodigingsmodel uitgewerkt, waarbij alle vrouwen die nog nooit of meer dan 48 maanden geleden een uitstrijkje hebben laten nemen een uitnodigingsbrief ontvangen van het CvKO. Desondanks is slechts 63,6% van de doelgroep preventief in orde (totale dekking in 2021, voorlopige cijfers). Voor de jongste leeftijdscategorie (25-29 jaar) blijft de dekking systematisch dalen sinds 2013. De participatie bij de oudste leeftijdscategorie (60-64 jaar) is het laagst en verdient ook de nodige aandacht. Bovendien weten we dat (kans) arme vrouwen en vrouwen met een beperking of migratieachtergrond zich minder laten screenen.

Om vrouwen die de voorbije jaren geen uitstrijkje meer lieten nemen toch te motiveren om zich preventief te laten onderzoeken, zette de Universiteit Antwerpen samen met het CvKO, Sciensano en het UZA een proefproject op basis van zelfafname strategieën op. Willen deze vrouwen thuis zelf een staal afnemen? En welke zelfafname strategie is het meest kosten-efficiënt? Dat onderzoekt de ScreenUrSelf studie.

De ScreenUrSelf studie start in de lente van 2023 en duurt één jaar. Alleen een kleine groep geselecteerde vrouwen uit Vlaanderen krijgt een uitnodiging. Deelnemen kan enkel op uitnodiging.

Indien u vragen heeft kunt u ons bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 60 160 (elke werkdag van 9 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 16 uur). Of stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be.

Meer informatie over het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker kan u hier terugvinden.