Wat is HPV? 

In Vlaanderen krijgen elk jaar 350 vrouwen kanker aan de baarmoederhals. Een virus veroorzaakt die kanker: het humaan papillomavirus of HPV.

Het virus wordt via seksueel contact overgedragen en is erg besmettelijk. De meeste vrouwen en mannen zijn al besmet geweest met HPV. Misschien jij ook. Zonder dat je het weet. Vaak is dat niet erg, omdat je lichaam het virus meestal zelf overwint.

Van virus naar kanker aan de baarmoederhals

Blijft de besmetting toch lange tijd in je lichaam? Dan kunnen er afwijkende cellen ontstaan. Je hebt dan nog geen kanker. Je arts kan die afwijkende cellen gemakkelijk behandelen.

Groeit het aantal afwijkende cellen? En laat je die niet behandelen? Dan kunnen ze groeien tot een voorstadium van kanker aan de baarmoederhals. Je hebt dan nog altijd geen kanker. Je arts kan jou helpen met een eenvoudige behandeling.

Laat je ook het voorstadium van kanker aan de baarmoederhals niet behandelen? Dan groeit het aantal afwijkende cellen verder. En kan je kanker aan de baarmoederhals krijgen.

Snel reageren is belangrijk

Kanker aan de baarmoederhals groeit dus meestal heel langzaam. Het kan wel 10 tot 15 jaar duren. We kunnen nog veel doen vóór het virus kanker veroorzaakt. En hoe sneller we reageren, hoe makkelijker de behandeling.

Een uitstrijkje

Een uitstrijkje toont of er al afwijkende cellen zijn. En kan het virus opsporen. Een uitstrijkje laat je nemen bij je huisarts of je gynaecoloog. Met een uitstrijkje neemt de dokter cellen van de baarmoederhals. Die gaan naar het labo voor onderzoek. Zo kunnen we het virus en afwijkende cellen vinden nog voor ze kanker worden.

Let op! Kreeg je een vaccin tegen HPV? Ook dan moet je je laten testen.


Meer informatie?

Hier vind je meer informatie over baarmoederhalskanker en het Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker dat startte in juni 2013.