Schakelprogramma

Bekijk het studieprogramma en voorbeeldrooster van het schakelprogramma.

Wat is een schakelprogramma?

Met een professioneel bachelordiploma (van een hogeschool) heb je nooit rechtstreekse toegang tot een academische masteropleiding, maar kan je soms wel instromen via een schakelprogramma.

In het schakelprogramma leer je de opleidingsspecifieke kennis en (onderzoeks)vaardigheden die je nodig hebt om vlot te kunnen starten in de masteropleiding.

Als je slaagt voor het schakelprogramma behaal je geen diploma, maar een getuigschrift. Dit geeft je de toelating om in te schrijven voor de masteropleiding.

Toelatingsvoorwaarden

Lees grondig de toelatingsvoorwaarden en ontdek of je met jouw vooropleiding het schakelprogramma moet/mag volgen.

Mis de taalvoorwaarden onderaan niet!

Hoeveel studiepunten omvat het schakelprogramma?

Dat kan verschillen van student tot student. Enerzijds kies je zelf opleidingsonderdelen binnen de keuzeclusters en kan je opteren voor een tweede vreemde taal. In het laatste geval komen er 6 studiepunten bij.

Anderzijds kan je, afhankelijk van je vooropleiding, eventueel een vrijstelling krijgen. Door deel te nemen aan de taaltest van Linguapolis (niet verplicht) kan je, wanneer je niveau van Engels, Frans, Duits of Spaans al hoog genoeg is, een vrijstelling krijgen voor niveau 2 van de vreemde taal van je keuze.

Bekijk dus het studieprogramma om de omvang van jouw individuele schakelprogramma te berekenen. Afhankelijk van de omvang, kan je het schakelprogramma volledig of gedeeltelijk combineren met de masteropleiding.

Hoe aanmelden voor het schakelprogramma?

 • Meld je aan via het aanmeldingsformulier.
   
 • Geef duidelijk aan dat je je aanmeldt voor het schakelprogramma en op basis van welke vooropleiding.
   
 • Voeg het relevante diploma en diplomasupplement toe, samen met de vakbeschrijvingen van behaalde credits.
   
 • Kies welke vreemde taal (of talen) je graag opneemt in de opleiding en geef aan of je wil deelnemen aan de taaltest. Dit zijn de testdata voor de mondelinge intakes van 2024: donderdag 20 juni (Engels en Frans), dinsdag 10 september (Engels en Frans), donderdag 26 september (Engels en Frans), dinsdag 1 oktober (Engels, Frans, Spaans en Duits), donderdag 10 oktober (Engels en Frans) en donderdag 24 oktober (Engels en Frans).
 • Op basis hiervan bekijkt de studietrajectbegeleider of je in aanmerking komt voor het schakelprogramma en voor eventuele vrijstellingen.
   
 • Als de studietrajectbegeleider je aanvraag goedkeurt, krijg je een toelatingsmail en kan je inschrijven.