openlesdagen.jpg

Nieuwe schoenen wil je eerst passen. Een fiets test je graag even uit. Eerst proeven, dan kiezen. Daar geloven we bij de Universiteit Antwerpen in. Wil jij al eens ervaren hoe een les verloopt, of hoe professoren lesgeven, of hoe moeilijk een opleidingsonderdeel is? Kom in de herfstvakantie (3 - 5 november 2021) een of enkele lessen uit onze bacheloropleidingen uitproberen

3 redenen om naar de Openlesdagen te komen:

  • Neem plaats in een aula en zit zij aan zij met onze studenten.
  • Sluit aan bij een echt college of proef van een les op startniveau.
  • Wandel rond op de campus en waan je al even student.

Wie mag naar de Openlesdagen komen?

In de eerste plaats nodigen we vijfde- en zesdejaars uit het secundair onderwijs uit, maar iedereen die een (vervolg)studie overweegt is welkom.

Mogen ouders, familieleden, vrienden... ook mee?

Nee, dat is niet de bedoeling. Voor zo veel extra studenten is er geen plaats in onze aula's en leslokalen. Het vlotte verloop van onze lessen komt dan in het gedrang. 

Willen je ouders, familieleden, vrienden... ook graag de campus eens zien? Nodig hen zeker uit om je te vergezellen naar een van onze Infodagen.

Wat is een meelooples, wat is een proefles?

Een meelooples is een échte les. Je zit tussen de studenten die de les wekelijks volgen en krijgt dus een goed beeld van de manier van lesgeven en de moeilijkheidsgraad van het opleidingsonderdeel (maar daarom niet van de hele opleiding!). Omdat de docent voortbouwt op leerstof die in vorige lessen aan bod kwam, is het voor jou soms misschien moeilijk om de les te snappen. Zeker in de krokusvakantie, want dan volg je natuurlijk les in het tweede semester.

Een proefles wordt speciaal ingericht. Je begrijpt meer van de leerstof die in een proefles aan bod komt, omdat het niveau aangepast is aan dat van startende studenten. Meestal gaat een proefles over een specifiek onderwerp dat de opleiding typeert. Omdat er geen 'echte' studenten de proefles volgen, is er meer ruimte om vragen te stellen, over het onderwerp van de les of over de opleiding.

Kan je lessen uit schakelprogramma's of masteropleidingen volgen?

We stellen enkel (meeloop)lessen uit onze bacheloropleidingen open.

Sommige van deze lessen kunnen ook onderdeel zijn van een schakelprogramma. Via een schakelprogramma kan je van een professionele bachelor aan een hogeschool (in Nederland: HBO) overstappen naar een masteropleiding aan de universiteit.

Lessen uit onze masteropleidingen duiken slechts uitzonderlijk op in het aanbod.

Voor hoeveel lessen mag je je inschrijven?

Je kan je inschrijven voor maximum 10 lessen.

Je kan je niet inschrijven voor lessen die op hetzelfde tijdstip plaatsvinden.

Hou ook rekening met de reistijd tussen onze vier campussen.

Kan een les geannuleerd worden?

Helaas is dat mogelijk. Als je ingeschreven bent voor een les die niet doorgaat, brengen we jou natuurlijk zo snel mogelijk op de hoogte. Soms gebeurt het dat een les op het laatste nippertje niet kan doorgaan, bv. omdat de docent ziek geworden is. We slagen er dan helaas niet altijd in om iedereen tijdig te verwittigen.

Hoe vind je vlot je weg naar en op de campus?

Raadpleeg de bereikbaarheidsinfo en campusplannen. Kijk zeker goed na op welke campus(sen) je moet zijn voor de lessen die je gaat volgen.

In welke lokaal vindt de les plaats?

Als je voor een of enkele lessen ingeschreven bent, laten we je via e-mail enkele dagen op voorhand weten in welke lokalen deze lessen plaatsvinden. We proberen om last-minute lokaalwijzigingen te vermijden, maar hou je mailbox ook tijdens de openlesweek goed in de gaten.

Iets eten of drinken op de campus?

Ontdek komida, onze studentenrestaurants