Bepaal jouw toekomst tijdens onze Openlesdagen

Ben je benieuwd naar hoe een les aan de universiteit verloopt? Vraag je je af hoe groot de aula’s zijn, hoe enthousiast de proffen lesgeven of hoe hoog het tempo ligt? 

Je ontdekt het allemaal tijdens de Openlesdagen in de krokusvakantie.

Wat kan je verwachten?

  • Meelooplessen: Het échte werk: je zit zij aan zij met studenten die de les wekelijks volgen.
  • Proeflessen: Op maat van leerlingen uit het middelbaar, zodat je helemaal mee bent en gemakkelijk vragen kan stellen.
  • Online lessen: Deze lessen volg je vanop afstand, waar je maar wil.

Zo leer je heel wat bij voor je studiekeuze en, ook mooi meegenomen, snuif je al even de sfeer van een campus vol studenten op.

Dus waar wacht je op? Neem snel een kijkje en kies de lessen die jij wil volgen.

Speed-meet met studenten

Benieuwd naar de favoriete vakken en gouden tips van onze studenten? Doe mee en ontmoet studenten van de opleidingen die jou interesseren.

Vragen die we vaak krijgen

Heb je een praktische vraag over de openlesweek? Bekijk eerst deze veelgestelde vragen, maar twijfel daarna niet om contact op te nemen.

Wie mag naar de Openlesdagen komen?

In de eerste plaats nodigen we vijfde- en zesdejaars uit het secundair onderwijs uit, maar iedereen die een (vervolg)studie overweegt is welkom.

Mogen ouders, familieleden, vrienden... ook mee?

Nee, dat is niet de bedoeling. Voor zo veel extra studenten is er geen plaats in onze aula's en leslokalen. Het vlotte verloop van onze lessen komt dan in het gedrang. 

Willen je ouders, familieleden, vrienden... ook graag de campus eens zien? Nodig hen zeker uit om je te vergezellen naar een van onze Infodagen.

Wat is een meelooples, wat is een proefles?

Een meelooples is een échte les. Je zit tussen de studenten die de les wekelijks volgen en krijgt dus een goed beeld van de manier van lesgeven en de moeilijkheidsgraad van het opleidingsonderdeel (maar daarom niet van de hele opleiding!). Omdat de docent voortbouwt op leerstof die in vorige lessen aan bod kwam, is het voor jou soms misschien moeilijk om de les te snappen. Zeker in de krokusvakantie, want dan volg je natuurlijk les in het tweede semester.

Een proefles wordt speciaal ingericht. Je begrijpt meer van de leerstof die in een proefles aan bod komt, omdat het niveau aangepast is aan dat van startende studenten. Meestal gaat een proefles over een specifiek onderwerp dat de opleiding typeert. Omdat er geen 'echte' studenten de proefles volgen, is er meer ruimte om vragen te stellen, over het onderwerp van de les of over de opleiding.

Kan je lessen uit schakelprogramma's of masteropleidingen volgen?

We stellen enkel (meeloop)lessen uit onze bacheloropleidingen open.

Sommige van deze lessen kunnen ook onderdeel zijn van een schakelprogramma. Via een schakelprogramma kan je van een professionele bachelor aan een hogeschool (in Nederland: HBO) overstappen naar een masteropleiding aan de universiteit.

Lessen uit onze masteropleidingen duiken slechts uitzonderlijk op in het aanbod.

Voor hoeveel lessen mag je je inschrijven?

Je kan je inschrijven voor maximum 10 lessen.

Je kan je niet inschrijven voor lessen die op hetzelfde tijdstip plaatsvinden.

Hou ook rekening met de reistijd tussen onze vier campussen.

Kan een les geannuleerd worden?

Helaas is dat mogelijk. Als je ingeschreven bent voor een les die niet doorgaat, brengen we jou natuurlijk zo snel mogelijk op de hoogte. Soms gebeurt het dat een les op het laatste nippertje niet kan doorgaan, bv. omdat de docent ziek geworden is. We slagen er dan helaas niet altijd in om iedereen tijdig te verwittigen.

Hoe vind je vlot je weg naar en op de campus?

Raadpleeg de bereikbaarheidsinfo en campusplannen. Kijk zeker goed na op welke campus(sen) je moet zijn voor de lessen die je gaat volgen.

In welke lokaal vindt de les plaats?

Nadat je je voor een of enkele lessen ingeschreven hebt, ontvang je een bevestigingsmail. Daarin vind je terug op welke campus en in welke aula elke les plaatsvindt.

We proberen om last-minute lokaalwijzigingen te vermijden, maar hou je mailbox ook tijdens de openlesweek goed in de gaten.

Waar vind je de link naar de online lessen?

Wanneer je je hebt ingeschreven voor een online les, sturen we je 15 minuten voor aanvang via e-mail de link naar de online lesruimte.

Waar kan je iets eten of drinken op de campus?

Ontdek komida, onze studentenrestaurants. Je kiest er dagelijks uit een assortiment van broodjes, salades, soep, snacks, warme maaltijden en drank. Op elke campus is er een vestiging én een shop & go. Spring er zeker eens binnen.