SKiN-HUID Specifieke Kankertherapie op basis van anx-Nanotechnologie op HUIDtumoren

Kanker is één van de meest bedreigende ziekten van deze eeuw met jaarlijks wereldwijd 8 miljoen doden. De complexiteit van kanker maakt dat deze ziekte enkel succesvol behandeld kan worden door innovatie en vertaling van kennis naar nieuwe geneesmiddelen en behandelingsstrategieën.

Onder leiding van Universiteit Maastricht streven Universiteit Antwerpen, VIB, Basic Pharma Technologies, and MosaMedix ernaar een antwoord te bieden op de specifieke uitdagingen van huidkanker. Dit consortium wordt financiëel ondersteund door het Interreg V programma van Interreg Vlaanderen-Nederland en EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).

 

SKiN-HUID is een grensoverschrijdend project dat een unieke behandeling van huidkanker ontwikkelt op basis van een Anx-A5 gebaseerd platform voor ‘Target Drug Delivery’. Het omvat een gerichte toediening van medicijnen via elektrische of hyperthermische stimulatie die stress op de cellen zet. Voordelen van deze techniek zijn het efficiënt en doelgericht inkoppelen van toxische farmaceutische hoeveelheden, maar op basis van een verminderde dosis zodat algemene bijwerkingen beperkt blijven en de levenskwaliteit van de patiënt gehandhaafd blijft.

 

De bedoeling is om deze technologie binnen ‘SKiN-HUID’ verder uit te spinnen tot een therapie, via preklinische en klinische validatie. Het VIB-labo van Prof. Chris Marine (KULeuven) voorziet hierin van wereldexpertise betreffende huidkanker en meer bepaald melanomas. Het labo waarvan Prof. John-Paul Bogers (UAntwerpen) deel uitmaakt, heeft een sleutelrol in biomedische microscopie en toxicologische analyse van proefdoermodellen. Tevens nemen zij een leidende rol op in het hyperthermie onderzoek. Met het labo van Prof. Chris Reutelingsperger (UMaastricht) heeft het project toegang tot unieke expertise en biochemische technologie over annexine. De Basic Pharma groep levert expertise en de faciliteiten voor de ontwikkeling van GMP productie en farmaceutische formuleringen, in samenwerking met MosaMedix, wat bijdraagt met zijn Annexine-technologie platform.

 

 

 

Projects