Lezing: “Melodramas de papel. Historias de la fotonovela en México”
dr. Andres Ríos Molina en dr. Saydi Núñez

Dinsdag 16 februari
online, 19u

Lezing: "Public Health and Medicine in the History of Latin America 1870's - 1950's"
dr. Claudia Agostoni

Dinsdag 9 maart
Online, 19u

Filmvoorstelling: Mujer. Se va la vida, compañera, Q&A met de regisseurs
dr. Mariana Xochiquétzal Rivera Garcia en Josué Vergara
Dinsdag 30 maart
Online, 19u

Lezing: "La democracia mexicana a prueba: disputas post-electorales y violencia electoral"
dr. Víctor Hernández Huerta

Woensdag 21 april
Online, 19u

Gastlezing voor de cursus Mexicaanse Literatuur: “Historia y género epistolar en El seductor de la patria de Enrique Serna”
dr. Begoña Pulido
Vrijdag 30 april
online, 16u De Cinema, 20.15 (dit evenement kan eventueel geannuleerd worden of online georganiseerd worden afhankelijk van de geldende maatregelen rond COVID-19.)

Filmvoorstelling: Sin señas particulares (eventueel Q&A met regisseuse Fernanda Valadez
I.s.m. MOOOV Filmfestival en De Cinema
Dinsdag 4 mei
De Cinema, 20.15 (dit evenement kan eventueel geannuleerd worden of online georganiseerd worden afhankelijk van de geldende maatregelen rond COVID-19.)Dinsdag 4 mei

Lezing ter ere van de emeritaatsviering van dr. De Maeseneer: “Francis Alÿs meets Yuri Herrera. Cruzar la frontera entre las artes visuales y la literatura”
dr. Rita De Maeseneer en doctoranda Marie Schoups

Vrijdag 28 mei
Klooster van de Grauwzusters (Universiteit Antwerpen), 18.30u (dit evenement kan eventueel geannuleerd worden of online georganiseerd worden afhankelijk van de geldende maatregelen rond COVID-19.)

Lezing: "La televisión nacional y extranjera en México y sus audiencias en tiempos de pandemia"
dr. José Carlos Lozano

Dinsdag 8 juni
Online, 19u

*Tenzij anders vermeld in het programma, vinden alle activiteiten plaats in de lokalen van de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen. We herinneren u er graag aan dat bij al onze activiteiten ter plaatse het verplicht is om correct een mondmasker te dragen en afstand te bewaren van minimum 1,5m. Bij de online activiteiten zal u een link ontvangen samen met alle nodige informatie om deel te nemen.

Naamgeving van de Leerstoel

De Leerstoel werd in 1990 officieel geopend door Dr. Miguel León-Portilla, eminent specialist in de pre-Columbiaanse talen en culturen.

Sindsdien werd de Leerstoel bekleed door een groot aantal prominente Mexico-deskundigen uit alle domeinen van de wetenschap, politiek, economie en cultuur, zowel uit Mexico als uit Europa. Per academisch jaar worden een tiental voordrachten, seminaries en lessenreeksen georganiseerd.

Naar aanleiding van de tiende verjaardag van het CMS werd Dr. Miguel León-Portilla uitgenodigd om de Leerstoel, die hij destijds had geopend, opnieuw te bekleden. Hij aanvaardde de uitnodiging en tijdens de academische zitting van 11 december 2000 gaf hij een lezing over "Inheemse bevolkingsgroepen en globalisering". Sindsdien draagt de Leerstoel officieel zijn naam.

Archief Activiteiten