Mexicaanse Onderzoeksbibliotheek

De Mexicaanse collectie maakt integraal deel uit van de Bibliotheek Stadscampus van de Universiteit Antwerpen.

Zoekt u informatie over een specifiek onderwerp? Maak dan zeker vooraf een afspraak met onze bibliothecaris. Zij kan u gericht helpen in uw zoektocht.


In de kijker: Mexicaanse kerst en winterse verhalen

Las Posadas - Teodoro CanoDe Mexicaanse inheemse bevolking vierde Kerstmis al in de XVI eeuw “met veel lichten in de hoven van de kerken en in de terrassen van hun huizen […]. Ze doen dit met veel toewijding en dit brengt veel vreugde aan het volk en vooral aan de Spanjaarden. Deze nacht komen de indianen naar de kerk en horen de drie misdiensten, en diegene die geen plaats meer vinden in de kerk vertrekken niet, maar bidden aan de deur van de kerk en doen hetzelfde dat ze binnen zouden doen… ” (Historia de los Indios de la Nueva España, fragment uit Artes de México vol. 157: “La navidad mexicana en el siglo XVI”).

Er is ook een interessante theorie die voorstelt dat Huitzilopochtli, de voornaamste god van de Azteken, in de Winter Zonnestilstand herboren wordt. Hij neemt dan de vorm aan van een mens en gaat samen met zijn adelaar nahual (een mens die kan veranderen in een dierlijke vorm) 'de paden van de hemel, van zuid naar noord, tijdens de winter te reizen. Dan brengt hij op 21 maart het begin van de lente; op 21 juni, het begin van de zomer; op 21 september, het begin van de herfst. Op de laatste dag van dit seizoen wordt hij herboren” (fragment uit Nacimiento de Huitzilopochtli: solsticio de invierno en Malinalco 21 de diciembre).

In december zetten we de Mexicaanse tradities rond kerstmis, hoe ze ontstaan zijn, de typische inheemse gerechten die deel maken uit de traditie, de villancicos en posadas en de invloed van deze Katholieke traditie in de kunst van Nueva España en modern Mexico.

Kom naar de Mexicaanse bibliotheek en ontdek alles over de Mexicaanse kerst en geniet van winterse verhalen, ook voor de allerkleinsten:

- Nacimiento de Huitzilopochtli - Javier ROMERO QUIROZ

-   Navidad en las montañas – Ignacio M. ALTAMIRANO

- Una bibliografía mexicana sobre la navidad – Luis RUBLÚO

- Jardinillos de navidad y año nuevo – Enrique DÍEZ-CANEDO

- El libro clásico de la Navidad en México: costumbres y tradiciones de nuestro pueblo – Sebastián VERTI

- Artes de México, vol. 72: Nacimiento, villancico y pastorela - PELLICER, Carlos; NOVO, Salvador; OBREGÓN, Gonzalo

- La navidad del pequeño René - Louise GIKOW

- La navidad mexicana en el siglo XVI - Luis RUBLÚO

- Quince cuentos de navidad - Severino SALAZAR

- Recetario veracruzano de cuaresma y navidad -  Esther HERNÁNDEZ PALACIOS et al.

- Herida de invierno – Ulises AVENDAÑO