Voortzetting en bijsturing

 De zevende editie van Taalmaat startte in november 2022. Voor het eerst kon het traject weer volledig live opstarten en kwamen de taalmaten dus op 7 november voor het eerst samen om een workshop ‘helder communiceren met je Taalmaat’ te volgen. Annelie van Atlas gaf hen tips&tricks mee om er een geslaagd jaar van te maken. Daarna volgde steevast de ene leuke activiteit na de andere. De taalmaten lieten zich van hun beste kant zien en organiseerden ook zelf memorabele evenementen. Als afsluiter volgde een tweede – meer dan geslaagde – editie van de Taalmaatavond.


Taalmaat voor altijd 

Dat je niet zomaar een taalmaat bent, bewezen de taalmaten uit 2021-2022 met glans en glorie. Na de gekende opstartevenementen, de kick-off en de speeddate, organiseerden we dit jaar voor het eerst een alumni-avond voor taalmaat 2021-2022. Maar liefst 4 taaljaarstudenten en hun buddy’s gaven een presentatie over hun ervaringen aan onze huidige taalmaten. Als experten gaven onze ex-studenten tips voor een geslaagd taaljaar- en taalmaattraject. Het werd een avond van blij weerzien, succesverhalen en mooie herinneringen. Vanuit de taalmaten kwamen ook dit jaar weer vragen voor activiteiten, daarom organiseerden we onder andere voor een eerste keer een karaokeavond. Dat resulteerde in een heel erg leuke, muzikale avond die verbindend was voor de hele groep. De stagiairs zetten ook hun beste beentje voor en organiseerden een spelletjesnamiddag in het Hof van Liere, een quiz in de Botanische Tuin en een culturele namiddag die ons met de waterbus helemaal tot in het Poldermuseum in Lillo bracht. Als eindactiviteit organiseerden we voor het tweede jaar op rij de heuse Taalmaatavond. Niemand minder dan Kasper Ossenblok, raadgever Onderwijs van het Kabinet van Bart Somers, sprak over het belang van buddyprojecten en stak de Nederlandstalige taalmaten een extra hart onder de riem voor hun engagement. Zo sloten we weer een prachtig Taalmaatjaar af. Geniet gerust met ons mee van al die mooie herinneringen in de fotoalbums.


Voorbeelden activiteiten

  • Activiteit in het Red Star Line museum
  • Workshop ‘portretten’ met Stefanie Van Stee
  • Karaokeavond in Zomaar Een Dak
  • Spelletjes in Hof van Liere
  • Met de waterbus naar het Poldermuseum in Lillo

Samenwerken met opleidingen van UAntwerpen en KdG

Naast de stagiairs uit gekende samenwerkingen, zetten we dit jaar weer een nieuwe samenwerking op poten. Taalmaat bleek een aantrekkelijk onderwijsproject en op die manier konden we dan ook maar liefst 3 toekomstige leraren verwelkomen uit de talenrichtingen van de Educatieve Master van UAntwerpen. Seppe kwam als toekomstige leraar van de KdG zijn schouders onder het project zetten en Nabila zette de stap richting vrijwilligerswerk binnen het kader van Community Service Learning aan de UAntwerpen.

Al die educatieve achtergrond zorgde ervoor dat de remediëring van de taaljaarstudenten extra werd ondersteund, zoals tijdens cruciale periodes als de paasvakantie. De remediëring is immers nieuw binnen het postgraduaat Nederlands voor anderstaligen en een goede opstap voor jonge leraren naar vakdidactiek NT2.

Een klein groepje studenten samen aan het werk in de remediëring, met ondersteuning van een leraar-in-opleiding.