Taaljaar Nederlands voor anderstaligen in een academische context

Het taaljaar Nederlands voor anderstaligen richt zich tot anderstaligen die zich willen voorbereiden op Nederlandstalige studies hoger onderwijs. Het programma (15 uur les per week, overdag) bestaat uit een combinatie van taalverwerving en drie verdiepende modules: Nederlandenkunde, Academische Vaardigheden en Fonetiek.  


Binnen taalverwerving starten we van absolute beginner en gaan tot  niveau 5 met als eindexamen de Interuniversitaire Taaltest Nederlands voor Anderstaligen. Wie slaagt voor de ITNA, voldoet aan de taalvoorwaarden van het hoger onderwijs en kan zich rechtstreeks inschrijven voor studies in het Nederlands aan een Vlaamse universiteit of hogeschool.

De studenten krijgen les  van de meest ervaren Linguapolis-taaldocenten die hen zowel in hun leerproces Nederlands als in hun studiekeuze coachen. Er worden ook culturele activiteiten georganiseerd (musea- en theaterbezoek, kerstfeest, excursie naar Gent,…) en de studenten worden aangemoedigd om hun Nederlands ook buiten de les te ontwikkelen.

Het voorbereidend jaar is een voltijds studieprogramma. De deelnemers zijn ingeschreven aan de Universiteit Antwerpen, ontvangen een studentenkaart en kunnen gebruik maken van alle faciliteiten (bibliotheek, studentenrestaurant, sportfaciliteiten,…).

 

Meer info - Taaljaar Nederlands:

  • Brochure 2021-2022 (pdf in het Engels - 3,67Mb)
  • Aanvraagformulier voor vluchtelingen 2021-2022

Aanvraagformulieren:

Aanvraagformulier voor studenten die geen studentenvisum nodig hebben.

Indien je geen studentenvisum nodig hebt, kan je rechtstreeks een aanvraag indienen bij Linguapolis: Aanvraagformulier 2021-2022

Aanvraagformulieren voor studenten die wél een studentenvisum nodig hebben.

Studenten die aanvaard worden tot het taaljaar kunnen de aanvraagprocedure starten voor het bekomen van een studentenvisum. Gelieve er wel rekening mee te houden dat je hiervoor twee letters of acceptance nodig hebt: (1) een letter of acceptance voor het taaljaar Nederlands; en (2) een letter of acceptance bij een Vlaamse hogeschool of universiteit voor het aansluitende academiejaar. 


De toelatingsprocedure voor het Taaljaar Nederlands zal verschillen afhankelijk van aan welke Vlaamse hogeschool of universiteit je tijdens academiejaar 2022-2023 wenst te studeren:

► Voor een BA of MA programma aan de Universiteit van Antwerpen:

Registreren via: University of Antwerp 

Je zal dan automatisch doorverwezen worden naar een sub-formulier voor het Taaljaar Nederlands. Je hoeft dus geen tweede aanvraag in te dienen.

► Voor een programma aan de Artesis Plantijn (AP) Hogeschool:

Registreren via: Artesis Plantijn Hogeschool 

Je zal dan automatisch doorverwezen worden naar een sub-formulier voor het Taaljaar Nederlands. Je hoeft dus geen tweede aanvraag in te dienen.

► Voor een programma aan de Karel de Grote (KdG) Hogeschool:

Registreren via: Karel de Grote Hogeschool

Je zal dan automatisch doorverwezen worden naar een sub-formulier voor het Taaljaar Nederlands. Je hoeft dus geen tweede aanvraag in te dienen.

► Voor een programma aan een andere Vlaamse hogeschool of universiteit:

Eerst een aanvraag indienen bij: Linguapolis (academiejaar 2021-2022) 

Hierna, een aanvraag indienen bij de Vlaamse hogeschool of universiteit van jouw keuze (academiejaar 2022-2023).