Wil jij in één academiejaar Nederlands leren zodat je je nadien kan inschrijven voor een Nederlandstalige studie in het hoger onderwijs? Op deze pagina vind je alle informatie over het Taaljaar bij Linguapolis: van de inhoud van het programma tot het indienen van je aanvraag.

 1. Hoe ziet het programma eruit?
 2. Waarom kiezen voor het Taaljaar bij Linguapolis?
 3. Hoeveel kost het?
 4. Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?
 5. Hoe en wanneer dien ik mijn aanvraag in?
 6. Ik heb andere vragen!

Hoe ziet het programma eruit?

Het Taaljaar is een voltijds programma dat recht geeft op een studentenvisum voor wie nadien in het Nederlands wil studeren aan een Belgische universiteit of hogeschool. Je leert Nederlands vanaf het absolute beginnersniveau tot en met niveau 5.

 • Je volgt 15 uur per week overdag les, van maandag tot vrijdag
 • Je plant voldoende tijd in voor de nodige zelfstudie
 • Je krijgt ook les Nederlandenkunde, Academische Vaardigheden en Fonetiek

Als je slaagt voor het eindexamen, de Interuniversitaire Taaltest Nederlands voor Anderstaligen (ITNA), dan kan je je rechtstreeks inschrijven voor studies aan een Vlaamse universiteit of hogeschool.

Terug naar boven

Ontdek het programma in onze brochure!

Download pdf (Engels, 1,9 MB)

Waarom kiezen voor het Taaljaar bij Linguapolis?

 • Je wordt student aan de Universiteit Antwerpen en kan met je studentenkaart gebruik maken van alle faciliteiten.
 • Je krijgt les van de meest ervaren taaldocenten die jou ten volle ondersteunen in je leerproces en toekomst in Antwerpen.
 • Je kan Nederlands oefenen met je buddy via Taalmaat.
 • Je maakt vrienden voor het leven tijdens georganiseerde culturele en sociale activiteiten.


Terug naar boven

Alumna Paula deelt haar ervaring

Bekijk video

Hoeveel kost het?

Totale inschrijvingsgeld

Het totale inschrijvingsgeld bedraagt:

 • € 4 795 voor studenten met een nationaliteit van een lidstaat binnen de Europese Economische Ruimte. Hiervan moet je € 2 000 euro als voorschot betalen.
 • € 6 495 voor studenten die geen nationaliteit van een lidstaat binnen de Europese Economische Ruimte hebben. Hiervan moet je € 2 000 euro als voorschot betalen.

! Woonkosten zijn niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Beurzen voor vluchtelingen

Er is een beperkt aantal beurzen beschikbaar voor student-vluchtelingen. Dien je aanvraag voor een beurs voor academiejaar 2024-2025 online in vóór 4 juli 2024. Je leest hier meer over de voorwaarden en de aanvraagprocedure (Engels).

Terug naar boven

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Om je aanvraag te kunnen indienen, moet je aan een aantal strikte voorwaarden voldoen:

Visumvoorwaarden

Of je een visum nodig hebt voor het  Taaljaar bij Linguapolis, hangt af van je nationaliteit. Ga hier na of je effectief een visum nodig hebt (Engels).

Om dit visum te krijgen moet je zowel geaccepteerd worden voor het Taaljaar zelf als voor het onderwijsprogramma dat je het jaar nadien wil volgen.

Belangrijk: Als je na het Taaljaar een studie aan de Universiteit Antwerpen, Artesis Plantijn Hogeschool of Karel De Grote Hogeschool wil starten, hoef je maar één aanvraag in te vullen: de registratie voor het Taaljaar zal automatisch worden toegevoegd als je niveau van Nederlands te laag is. Als je de aanvraag tot een goed einde hebt gebracht, zal je voor beide opleidingen een 'Letter of Acceptance' krijgen waarmee je een studentenvisum  kan aanvragen.

Een taalcursus op zich volstaat niet om een visum te laten goedkeuren. Daarom heb je ook een tweede 'letter of acceptance' nodig van een Vlaamse universiteit of hogeschool.

Je zal ook een kopie van je paspoort of identiteitskaart moeten uploaden.

Informatie voor Oekraïense burgers

Voor onze toelatingsdoeleinden zullen alle Oekraïense staatsburgers worden beschouwd als burgers van EER-lidstaten. Solliciteren kan tot 31 augustus 2024 (i.p.v. 1 maart 2024).

Het te betalen studiegeld is gelijk aan dat voor burgers van EER-lidstaten als je op het moment van inschrijving een tijdelijke beschermingsstatus hebt.

Belangrijke informatie voor studenten met een Chinees diploma

Studenten met een Chinees diploma die in België willen komen studeren moeten een certificaat van een academische screening kunnen voorleggen van het 'Academic Evaluation Centre' (APS) van de Duitse ambassade in Beijing voor ze toegang krijgen tot eender welke hogeronderwijsinstelling, taalcursus of andere voorbereidende cursus in Vlaanderen. APS formuleert een niet-bindende aanbeveling rond het niveau van de student voor de betrokken universiteit. Een APS-certificaat is vereist, maar is op zichzelf niet genoeg om toegelaten te worden tot een hogeronderwijsinstelling. Dit certificaat is ook vereist om een Belgisch studentenvisum te verkrijgen. Chinese studenten die in Vlaanderen willen komen studeren nemen best zo snel mogelijk contact op met het 'Academic Evaluation Centre' in Beijing om alles in orde te brengen, en dit voor ze een visum aanvragen. Meer informatie rond APS kan je hier terugvinden.

Diplomavereisten

Je hebt de middelbare school met succes afgerond (1) en je diploma moet toegang geven tot hoger onderwijs in het land waar je het diploma hebt behaald (2).

Taalvoorwaarden

 • Je hebt een 'intermediate' kennis van Engels (= niveau B1 in het CEFR)
 • Je bent een moedertaalspreker Engels en/of student waarvan Engels een instructietaal was in de middelbare school? Dan moet je al een andere Europese taal als vreemde taal gestudeerd hebben (als een cursus binnen je curriculum of als een cursus buiten je curriculum van minstens 50 uur)

Hoe en wanneer dien ik een aanvraag in?

Heb je geen studentenvisum nodig? 

Dien je aanvraag voor academiejaar 2024-2025 in voor 31 augustus 2024.

Welke stappen moet ik zetten om een aanvraag in te dienen?

1. Vul het inschrijfformulier in

Vul voor academiejaar 2024-2025 bovenstaand inschrijfformulier ('dien je aanvraag in') in voor 31 augustus 2024.

2. Betaal het voorschot

Betaal het voorschot van € 2 000 euro voor 31 augustus 2024.

Nadat je dit voorschot hebt betaald, zal je aanvraag worden geëvalueerd. We nemen contact met je op via e-mail als er bepaalde documenten niet aanwezig zijn (Engels).

3. Doe een interview

We plannen een videogesprek in van 15 tot 20 minuten waarin we het volgende testen:

 • Je niveau van Engels
 • Je vertrouwdheid met het Taaljaar
 • Je motivatie

4. Dien je gelegaliseerde documenten in

Als het interview goed ging, moet je je gelegaliseerde documenten per post indienen voor 7 september 2024.

Je kan hier meer informatie vinden rond het legaliseren van documenten.

5. Ontvang je 'Letter of Acceptance'

Als je een positieve evaluatie kreeg, zal je een 'Letter of Acceptance' ontvangen. Dit is je formele uitnodiging voor het programma.

6. Betaal het resterende inschrijvingsgeld

Betaal het resterende inschrijvingsgeld voor 16 september 2024.

Dit is:

 •  2 795 voor studenten met een nationaliteit van een lidstaat binnen de Europese Economische Ruimte
 • 4 495 voor studenten die geen nationaliteit van een lidstaat binnen de Europese Economische Ruimte hebben.

7. Kom op tijd naar België voor de start van het Taaljaar

Het Taaljaar start op 16 september 2024. Wees op tijd in België voor de start! Meer informatie rond sociale faciliteiten, accomodatie, studentenrestaurants, sporten, ... vind je op de website van de UAntwerpen.

8. Ontvang je 'Letter of Admission'

Je zal je 'Letter of Admission' krijgen wanneer:

 • je het volledige inschrijvingsgeld hebt betaald.
 • je in België bent aangekomen en een Belgisch adres hebt.
 • je online registratie voor het Taaljaar volledig is.
Heb je wel een studentenvisum nodig?

Voor studenten die een visum nodig hebben zijn de inschrijvingen voor academiejaar 2024-2025 gesloten. Hou onze website in de gaten voor de deadline van volgend academiejaar.

Terug naar boven

Ik heb andere vragen!

Blijf op de hoogte

Wil je een paar keer per jaar een herinnering ontvangen om je aanvraag in te dienen, of wil je op de hoogte blijven van toekomstige startdata? Schrijf je dan hieronder in op onze nieuwsbrief! Je ontvangt enkel informatie over het Taaljaar.