Over Taalmaat

Taalmaat is een buddy-project voor en door studentenstudenten uit het Taaljaar Nederlands voor anderstaligen in een academische context  (de taaljaarstudenten) worden gekoppeld aan Nederlandstalige studenten van de UAntwerpen, KdG en AP (de taalmaten). Het project biedt niet-formele spreekkansen aan de taaljaarstudenten en geeft hen de kans om kennis te maken met het Vlaamse hoger onderwijs en met de Vlaamse cultuur..

Start van het project:

  • Tijdens de kick-off begin november maken de taalmaten (Nederlandstalige studenten UAntwerpen en KdG) kennis met het project en met elkaar. Ze krijgen ook een workshop 'Succesvol communiceren met je taalmaat'.
  • Een week na de kick-off nemen taalmaten en taaljaarstudenten deel aan een speeddate: hier ontmoeten ze elkaar voor het eerst en kunnen ze via korte gesprekjes kennismaken.

Traject van begin november tot eind juni:

  • Buddy’s (taalmaat + taaljaarstudent):
    Elke taalmaat wordt gekoppeld aan één of  meerdere taaljaarstudenten. Zo heeft elke taaljaarstudent een vast aanspreekpunt binnen het project. Een  taalmaat spreekt minstens een keer per maand af met zijn/haar buddy.
  • Tweewekelijkse activiteiten:
    Daarnaast organiseert Taalmaat elke 2 weken een activiteit waaraan alle deelnemers kunnen deelnemen (een koffie op de campus, een spelletjesavond, een wandeling, …). Via de wekelijkse activiteiten kunnen de deelnemers ook naast de  individuele ontmoetingen contacten leggen.

Bij de afspraken geldt er één regel: de voertaal is Nederlands. Zo creëert Taalmaat extra oefenkansen Nederlands voor de taaljaarstudenten. Zij willen namelijk volgend jaar worden wat hun Taalmaten zijn: student in het Nederlandstalig hoger onderwijs.

Buddy’s (taalmaat + taaljaarstudent): elke taalmaat wordt gekoppeld aan één of  meerdere taaljaarstudenten. Zo heeft elke taaljaarstudent een vast aanspreekpunt binnen het project. Een  taalmaat spreekt minstens een keer per maand af met zijn/haar buddy.

De beste activiteit was de waterbustour naar Kruibeke. Eerst namen we de waterbus. Dan hebben we 1,5 uur samen gewandeld. We hebben altijd Nederlands gepraat. Alle taalmaten denken aan ons en zij proberen gemakkelijker te praten, dat is goed!

Getuigenis taaljaarstudent

Bekijk hier de video over project Taalmaat

Studenten aan het woord


De taaljaarstudenten en taalmaten: wie zijn ze?

De taalmaten (de Nederlandstalige studenten UAntwerpen, KdG en AP) melden zich vrijwillig aan. Ze komen uit alle opleidingen en studiejaren. 

De taaljaarstudenten komen uit verschillende landen; onder hen zijn er eveneens vluchtelingen. De studenten komen uit alle continenten en vertegenwoordigen over de jaren heen bijna heel de wereld, van Albanië over Kameroen tot Mexico en Maleisië.


De taaljaarstudenten en taalmaten: wat doen ze?

Taalmaat bestaat uit activiteiten op en buiten de universiteitscampus enerzijds en informele bijeenkomsten met de taalmaten anderzijds: op kot of in de stad. De insteek van Taalmaat is voornamelijk informeel. Terwijl de taaljaarstudenten binnen de klascontext enkel Standaardnederlands horen, raken ze dankzij het project Taalmaat ook vertrouwd met informele en regionale omgangstaal binnen de Vlaamse en Nederlandse context. De contacten en activiteiten verlopen tussen leeftijdsgenoten en hoewel de doelstellingen helder en ambitieus zijn, gaat het vooral ook om gezelligheid.

Tegelijk willen we de taaljaarstudenten tonen waar hun toekomst ligt, met name in het Nederlandstalig hoger onderwijs. We moedigen daarom activiteiten aan waarbij ze wegwijs worden gemaakt in de structuur van het hoger onderwijs en voeling krijgen met het Academisch Nederlands.

  • Tijdens één van de wekelijkse activiteiten bezochten we bijvoorbeeld de AP Hogeschool voor een workshop 'radio maken'.
  • Daarnaast nemen de taalmaten de taaljaarstudenten vanaf het tweede semester mee naar een college aan de universiteit. 

Ook krijgen de taaljaarstudenten door het contact met de taalmaten een beeld van het dagelijkse leven als student in Antwerpen en Vlaanderen. Vooral voor de student-vluchtelingen is het van belang dat zij student onder de studenten kunnen zijn. Op deze manier kunnen ze in een veilige omgeving worden wie ze willen zijn.

De taaljaarstudenten en taalmaten: waarom doen ze dit?

Voor de taaljaarstudenten is het hoofddoel Nederlands oefenen: de voertaal van de interactie tussen de studenten is steeds het Nederlands. Hoe meer oefenkansen Nederlands, hoe groter de slaagkans op de eindtest, die toegang geeft tot het hoger onderwijs en zo de weg opent naar de toekomst. Daarnaast wil project Taalmaat de taaljaarstudenten laten kennismaken met het landschap van het Vlaamse hoger onderwijs.

Voor de taalmaten gaat het om belangeloos engagement en persoonlijke ontwikkeling. Door het coachen van de taaljaarstudenten, krijgen ze voeling met de maatschappelijke realiteit.

Voor alle Taalmaten is er zeker ook wederzijdse leerwinst in interculturele competenties. Tijdens de Taalmaatactiviteiten komen vaak en vanzelfsprekend thema’s aan bod als de internationale politiek en de actualiteit, het uitwisselen van culturele tradities, maar ook gewoon samen koken en eten van typische gerechten uit het land van herkomst.

Ten slotte groeien hier ook gewoon nieuwe vriendschappen!


Ik chat bijna elke dag met mijn taaljaarstudent. Het is gemakkelijk om met haar te praten, ze is niet bang om een vraag te stellen. Eigenlijk is ze niet meer gewoon een taalmaat maar we zijn vrienden aan het worden.

Taalmaat & stagiaire via KdG


Finalist ‘VOL Solidariteit 2024’ van Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Vluchteling wordt student

Voor de campagne Vol Solidariteit van Vluchtelingenwerk Vlaanderen moest er in de eerste ronde gestemd worden op Solidaire projecten. Het Taaljaar Nederlands en Taalmaat konden voor het verzamelen van die stemmen rekenen op de eigen community en sympathisanten. Dankzij hen hadden we genoeg stemmen om als finalist naar de Solidaire show te trekken. Er waren 5 genomineerden binnen onze categorie ‘scholen’ en een zeer waardige tegenstander kaapte de hoofdprijs weg. Hoe dan ook bewezen we voor onszelf dat het Taaljaar en haar Taalmaten een warme omgeving is, die zelfs een beetje als familie voelt.


Taalmaat: hoe kan jij helpen?

De UAntwerpen organiseert verschillende initiatieven voor student-vluchtelingen. Taalmaat is één van die initiatieven. Jammer genoeg zijn niet alle projecten subsidieerbaar. Daarom blijven we zoeken naar bijkomende middelen om deze doelgroep te ondersteunen met bijvoorbeeld beurzen voor de voorbereidende programma's Nederlands.

Jouw gift kan het verschil maken voor deze studenten. Giften vanaf 40 euro geven recht op een fiscaal attest.
Meer info vind je hier.