Openingsviering

Een kersvers academiejaar breekt aan

Ook dit jaar trappen we het nieuwe academiejaar op gang met een viering in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Na al die jaren is en blijft deze grootste kerk van de Nederlanden met zijn uniek elegante toren – een wijsvinger naar de hemel – hét symbool van Antwerpen, de trots van 't stad.

Thema

Genezing

Enkele maanden geleden heeft onze samenleving zich uit welbegrepen zelfbehoud volledig moeten dichtplooien voor een virus zonder gezicht. Vanaf een bepaalde dag in maart verdampte het sociale leven aan de Universiteit Antwerpen (net als in de rest van de wereld) nog voor één enkele activiteit de grond kon raken. Misschien is de start van dit nieuwe academiejaar wel een scharniermoment.

Vandaag leven we in een nieuw normaal, dat in alle opzichten minder is dan het oude, maar dat wel de verdienste heeft dat het anders is. Veel van wat gebroken is in de maatschappij werd ontmaskerd en tegelijk opent deze crisis in ons nieuwe beelden, nieuwe mogelijkheden en stelt ze ons voor de keuze: terugkeren naar het oude of groeien naar iets beter. Dit virus doet ons verlangen naar lichamelijke genezing, maar tegelijk doet het ook het visioen in ons ontwaken van een geheelde samenleving. Tot op vandaag dragen de armsten en meest kwetsbaren de zwaarste lasten van de pandemie.

“Het oude is voorbij en het nieuwe is aangebroken”, zo luidt een oud woord. Laten we op dit unieke moment in de geschiedenis, als studenten, professoren, collega’s aan deze universiteit, onze maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen, zodat niet cynisme, macht en opportunisme het laatste woord krijgen, maar wel de zorg en de medemenselijkheid waar zovelen zich de afgelopen maanden voor hebben ingezet.

Muziek

De viering wordt opgeluisterd door organist-titularis Peter Van de Velde en voorzangeres Anne-Laure Dollié.

Voorgangers

Gert Van Langendonck en Pieter Wieërs (als diaken verbonden aan de kathedraal), in samenwerking met de collega's van de pastorale dienst van onze universiteit

Praktisch

  • Datum en tijdstip: maandag 21 september 2020 om 10 uur
  • Locatie: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal | Groenplaats 21 – 2000 Antwerpen
  • Alle studenten, personeelsleden en sympathisanten van onze universiteit zijn van harte welkom
  • Je vooraf inschrijven is verplicht en doe je hier (beperkt aantal plaatsen)
  • Vergeet zeker je mondmasker niet
  • Kan je er niet bij zijn? Geen nood: we voorzien ook een livestream op onze Facebookpagina

Contact

Pastorale dienst Stadscampus - Zomaar een dak
Prinsstraat 32
2000 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. +32 3 265 46 17
gert.vanlangendonck@uantwerpen.be

Pastorale dienst