Goed uitgevoerde borstreconstructies zijn enorm belangrijk voor het mentaal welbevinden van kankerpatiënten. De afgelopen jaren boekte de wetenschap heel wat vooruitgang met borstreconstructies met eigen weefsel. Binnen dit onderzoek ligt de focus op het minimaliseren van schade aan de plek waar het weefsel vandaan komt om zo weefselsterfte te vermijden.

DIEP-flaps

Tegenwoordig gaat de voorkeur naar borstreconstructies met zogenaamde DIEP-flaps (Deep Inferior Epigastric artery Perforator). Deze methode veroorzaakt minder schade en levert mooie esthetische resultaten op. Het kiezen van de juiste bloedvaten voor de flap is dan ook essentieel omdat deze door slechts één perforator (= bloedvat dat vertrekt vanaf de spieren en tot aan de oppervlakte komt) wordt bevloeid. Maar het succes van een borstreconstructie hangt niet alleen af van de selectie van de juiste bloedvaten. Soms faalt de flap door schade tijdens de dissectie van de perforator, door het falen van de aankoppeling van de bloedvaten, afknikken of compressie van de vaatsteel tijdens het vormgeven van de flap. Om deze problemen te diagnosticeren, gebruiken we vaak klinische monitoring.

Warmtebeeldcamera’s

Onderzoeksgroep InViLab van de Universiteit Antwerpen werkt al jaren samen het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) om warmtebeeldcamera’s te evalueren als niet-invasieve techniek bij toepassing van alle fasen van borstreconstructies. Deze techniek maakt het voor de chirurg mogelijk om de meest dominante perforators te identificeren en de goed doorbloede zone te bepalen. Klinische studies bevestigden reeds dat DIRT in staat is om de locatie van perforators van DIEP-flappen te visualiseren en hierdoor weefselsterfte te minimaliseren. Bovendien biedt het gebruik van DIRT (Dynamic InfraRed Thermography) extra informatie over de kwaliteit van de perforatoren door objectieve monitoring van de flap doorbloeding.

Met jouw steun kunnen we het onderzoek verder intensifiëren zodat de operatie bij kankerpatiënten optimaal verloopt en we weefselsterfte kunnen vermijden.


Steun dit project

Wil je graag jouw bijdrage leveren? Dat kan!

Belastingvermindering

Wist je trouwens dat je voor giften vanaf 40 euro recht hebt op een belastingvermindering van 45%? Wij leveren jou hiervoor een fiscaal attest aan. Een extra stimulans dus om het project ‘Borstreconstructies’ maximaal te steunen.

Stap 1 - Betaling

Jouw gift overmaken kan op twee manieren:

Via overschrijving op bankrekeningnummer BE42 7310 4624 7854 op naam van de Universiteit Antwerpen. Voeg hier ook steeds de vermelding 'fiscaal attest' en jouw voorkeursbestemming, in dit geval ‘Borstreconstructies’ toe in de mededeling.

Via online betaling waarbij je meteen jouw voorkeursbestemming kan aanduiden.

Stap 2 - Handgiftformulier

Om jouw gift correct te kunnen toewijzen, raden we je aan om ons ook nog het handgiftformulier te bezorgen waarbij je nogmaals jouw voorkeur van bestemming opgeeft, in dit geval: ‘Borstreconstructies’

Bezorg het ingevulde formulier:  

           -  digitaal: via universiteitsfonds@uantwerpen.be  (een scan of foto is voldoende)

          -  per post: Universiteitsfonds Antwerpen - Middelheimlaan 1 - 2020  Antwerpen