Hoe werkt het wegroesten van kanker?

De twee broers Wim en Tom Vanden Berghe ontdekten een belangrijke nieuwe evolutie op het vlak van kankeronderzoek: therapieresistente kankers laten wegroesten.

Ons lichaam zit vol ijzer waarbij onze cellen de bouwstenen zijn. Deze cellen kunnen afsterven door roest indien het ijzer niet goed beschermd wordt. Dit biologisch roestproces kan nu ook gebruikt worden om kankercellen gericht te laten 'wegroesten'.

Eerder onderzoek focuste op het effect van Withaferine A op chemotherapieresistente kankercellen. Withaferine A is een ontstekingsremmend bestanddeel van Indische winterkers. Deze plantaardige stof valt het ingebouwde antiroestbescherming van kankercellen aan.

De werking van nanotechnologie

Bijwerkingen worden omzeild door gebruik te maken van nanotechnologie; een technologie waarbij er wordt gewerkt met deeltjes kleiner dan 100 nanometer.  Even voor de beeldvorming: één nanometer is één miljoenste van een millimeter.

De twee broers zijn erin geslaagd om het plantaardige bestanddeel te verpakken in een minuscuul bolletje. Als deze minuscule 'roestbommetjes' in het bloed gebracht worden, blijven deze vastzitten in de tumor omdat de tumorbloedvaatjes vaak beschadigd zijn en lekken naar het tumorweefsel. Zo kan het roestproces specifiek in de tumor starten.

Van ontdekking naar medicijn

Wim Vanden Berghe, professor epigenetica bij de onderzoeksgroep PPES aan de Universiteit Antwerpen (UA): "De ontdekking van Withaferine A in de Indische winterkers als potentiële oplossing voor resistente kinderkanker is ontzettend belangrijk. De eerste resultaten zijn veelbelovend maar er is nog een hele weg af te leggen vooraleer we dit echt als behandeling kunnen gaan inzetten. Daarvoor is bijkomend onderzoek nodig en dus ook bijkomende middelen."

Steun dit project

Wil je graag jouw bijdrage leveren? Dat kan!

Belastingvermindering
Wist je trouwens dat je voor giften vanaf 40 euro recht hebt op een belastingvermindering van 45%? Wij leveren jou hiervoor een fiscaal attest aan. Een extra stimulans dus om ons 'Indische Winterkers onderzoek' maximaal te steunen.

Stap 1 - Betaling

Jouw gift overmaken kan op twee manieren:

  • Via overschrijving op bankrekeningnummer BE42 7310 4624 7854 op naam van de Universiteit Antwerpen. Voeg hier ook steeds de vermelding 'fiscaal attest' en jouw voorkeursbestemming, in dit geval 'Indische Winterkers', toe in de mededeling.
  • Via online betaling waarbij je meteen jouw voorkeursbestemming kan aanduiden.

Stap 2 - Handgiftformulier

Om jouw gift correct te kunnen toewijzen, raden we je aan om ons ook nog het handgiftformulier te bezorgen waarbij je nogmaals jouw voorkeur van bestemming opgeeft.

Bezorg het ingevulde formulier:  

           -  digitaal: via universiteitsfonds@uantwerpen.be  (een scan of foto is voldoende)

          -  per post: Universiteitsfonds Antwerpen - Middelheimlaan 1 - 2020  Antwerpen 

Contact:

Wim Vanden Berghe, wim.vandenberghe@uantwerpen.be
Tom Vanden Berghe, tom.vandenberghe@uantwerpen.be