KlimaatLINK - lespakketten
Ervaring van scholen

Klimaatwetenschap groeit de laatste jaren enorm aan interesse. Ook bij jongeren is dit het geval, denk maar aan de verschillende klimaatmarsen. Jammer genoeg is er vaak online nog veel foute informatie te vinden. Er is een grote vraag vanuit het onderwijs naar correcte en makkelijk te implementeren informatie over het klimaat. Het Global Change Ecology Centre (GCE) van Universiteit Antwerpen wil iets aan doen. Zij hechten veel belang aan correcte communicatie over klimaatwetenschap naar jongeren toe en willen dit integreren in het lager en middelbaar onderwijs.
Krachten bundelen
Uit dit idee is Klimaatlink ontstaan, mede mogelijk gemaakt door de Universiteit Antwerpen en de steden Antwerpen en Sint-Niklaas. Klimaatlink is een initiatief dat de link wil vormen tussen wetenschap én onderwijs. Wetenschappers hebben alle correcte informatie over het klimaat en leerkrachten weten perfect hoe ze dit onderwerp naar hun leerlingen moeten overbrengen maar missen vaak de juiste input. Dus waarom niet de krachten bundelen? Hieruit kwam het idee om lespakketten te ontwikkelen die leerkrachten gemakkelijk kunnen hanteren. Zo combineren we de sterktes van wetenschappers en leerkrachten.
Lespakketten, blogberichten en workshops
Momenteel bestaat het aanbod van Klimaatlink uit twee theoretische lespakketten, met up-to-date informatie over klimaatproblemen, en twee praktische lespakketten waarbij leerlingen zelf een wetenschappelijk experiment uitvoeren en evalueren. Deze lespakketten zijn vrij te downloaden vanaf het schooljaar 2023 – 2024 voor alle scholen in het Nederlandstalige onderwijs.
Verder schrijft Klimaatlink ook interessante blogberichten (Blog - Scientists4Climate) en geven ze workshops over klimaatveranderingen op scholen en evenementen.
Geef om het klimaat
Klimaatlink is een uniek project in Vlaanderen en zelfs binnen Europa. Klimaatlink wil blijven evolueren en een duurzaam interactiecentrum vormen tussen wetenschappers en het onderwijs dat meegroeit met de klimaatveranderingen van morgen. Hierbij is er ook aandacht voor sociale media, evenementen en allerlei acties in de scholen zelf. Jouw financiële steun is nodig om me te blijven bouwen aan de toekomst van morgen.
Contact: Inez Vanhoutte, projectcoördinator bij Klimaatlink (klimaatlink@uantwerpen.be)