KlimaatLINK - lespakketten

Ervaring van scholen

Klimaatwetenschap groeit de laatste jaren enorm aan interesse. Ook bij jongeren is dit het geval, denk maar aan de verschillende klimaatmarsen. Jammer genoeg is er vaak online nog veel foute informatie te vinden. Er is een grote vraag vanuit het onderwijs naar correcte en makkelijk te implementeren informatie over het klimaat. Het Global Change Ecology Centre (GCE) van Universiteit Antwerpen wil iets aan doen. Zij hechten veel belang aan correcte communicatie over klimaatwetenschap naar jongeren toe en willen dit integreren in het lager en middelbaar onderwijs.

Krachten bundelen

Uit dit idee is Klimaatlink ontstaan, mede mogelijk gemaakt door de Universiteit Antwerpen en de steden Antwerpen en Sint-Niklaas. Klimaatlink is een initiatief dat de link wil vormen tussen wetenschap én onderwijs. Wetenschappers hebben alle correcte informatie over het klimaat en leerkrachten weten perfect hoe ze dit onderwerp naar hun leerlingen moeten overbrengen maar missen vaak de juiste input. Dus waarom niet de krachten bundelen? Hieruit kwam het idee om lespakketten te ontwikkelen die leerkrachten gemakkelijk kunnen hanteren. Zo combineren we de sterktes van wetenschappers en leerkrachten.

Lespakketten, blogberichten en workshops

Momenteel bestaat het aanbod van Klimaatlink uit twee theoretische lespakketten, met up-to-date informatie over klimaatproblemen, en twee praktische lespakketten waarbij leerlingen zelf een wetenschappelijk experiment uitvoeren en evalueren. Deze lespakketten zijn vrij te downloaden vanaf het schooljaar 2023 – 2024 voor alle scholen in het Nederlandstalige onderwijs.

Verder schrijft Klimaatlink ook interessante blogberichten (Blog - Scientists4Climate) en geven ze workshops over klimaatveranderingen op scholen en evenementen.

Geef om het klimaat

Klimaatlink is een uniek project in Vlaanderen en zelfs binnen Europa. Klimaatlink wil blijven evolueren en een duurzaam interactiecentrum vormen tussen wetenschappers en het onderwijs dat meegroeit met de klimaatveranderingen van morgen. Hierbij is er ook aandacht voor sociale media, evenementen en allerlei acties in de scholen zelf. Jouw financiële steun is nodig om me te blijven bouwen aan de toekomst van morgen.

Kom meer te weten over Klimaatlink.

Meer weten over dit project? Contacteer Inez Vanhoutte, projectcoördinator bij Klimaatlink: klimaatlink@uantwerpen.be

Steun dit project

Wil je graag jouw bijdrage leveren? Dat kan!

Belastingvermindering

Wist je trouwens dat je voor giften vanaf 40 euro recht hebt op een belastingvermindering van 45%? Wij leveren jou hiervoor een fiscaal attest aan. Een extra stimulans dus om ons project maximaal te steunen.

Stap 1 - Betaling

Jouw gift overmaken kan op twee manieren:

  • Via overschrijving op bankrekeningnummer BE42 7310 4624 7854 op naam van de Universiteit Antwerpen. Voeg hier ook steeds de vermelding 'fiscaal attest' en jouw voorkeursbestemming, in dit geval: 'Klimaatlink', toe in de mededeling.
  • Via online betaling waarbij je meteen jouw voorkeursbestemming kan aanduiden.

Stap 2 - Handgiftformulier

Om jouw gift correct te kunnen toewijzen, raden we je aan om ons ook nog het handgiftformulier te bezorgen waarbij je nogmaals jouw voorkeur van bestemming opgeeft.

Bezorg het ingevulde formulier:  

           -  digitaal: via universiteitsfonds@uantwerpen.be  (een scan of foto is voldoende)

          -  per post: Universiteitsfonds Antwerpen - Middelheimlaan 1 - 2020  Antwerpen