Stanley Plotkin viert Valentijn in Antwerpen

vaccinatie UAntwerpen verwelkomde Stanley Plotkin, de peetvader van de vaccinatie, op haar jaarlijkse Valentijn Vaccinatiesymposium.​

Het zeventiende Valentijn Vaccinatiesymposium kreeg op 8 februari 2019 een wereldautoriteit over de vloer: de Amerikaanse kinderarts Stanley Plotkin hield een lezing over de huidige stand van zaken op vaccinatievlak. Andere thema’s waren het omgaan met wantrouwen in vaccinaties en het vaccineren van sekswerkers.

Al voor de zeventiende keer lokte het Valentijn Vaccinatiesymposium meer dan vijfhonderd professionals en studenten uit de brede medische sector naar Campus Drie Eiken. Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) organiseerde deze studiedag, en wist ook dit jaar weer een boeiend programma in elkaar te knutselen. Blikvanger was de komst van Stanley Plotkin.

“Plotkin is wereldwijd een eminentie op het vlak van vaccinaties”, zegt prof. Heidi Theeten (UAntwerpen). “Zijn leven lang deed hij onderzoek naar vaccins, en hij is de auteur van het gezaghebbende naslagwerk Vaccines. Vanuit zijn terugblik op de voorbije decennia besprak hij de huidige stand van zaken op het vlak van vaccinaties.”

Wantrouwen leeft onderhuids
Met Katrine Bach Habersaat van de Wereldgezondheidsorganisatie (regio Europa) wist de organisatie een tweede spreker van internationaal topniveau te strikken. Centraal thema bij haar is de vaccinatietwijfel, die vaccinatieprogramma’s kan fnuiken.

“Ook in Europa”, stelt Theeten. “Er zijn behoorlijk wat landen op ons continent waar de vaccinatiegraad niet het gewenste niveau haalt, of zelfs daalt. In België is het gelukkig nog niet zo ver. Het vertrouwen in vaccinatie is bij ons nog erg groot, maar je voelt wel dat er ondergronds wantrouwen leeft. Bach Habersaat is experte in communicatie over vaccins naar gezondheidswerkers en naar het grote publiek toe, en geeft trainingen over dat onderwerp in gans Europa.”

Nog een thema dat de revue passeerde, is de vaccinatie van sekswerkers. Katleen Peleman (GHAPRO/Pasop) had het over de specifieke gezondheidsbehoeften van deze, voor de zorg moeilijk toegankelijke doelgroep. De meningokokkenvaccinatie, een actueel thema, kwam eveneens aan bod.

Symposium krijgt navolging
Op 8 februari stond er eveneens een Franstalig vaccinatiesymposium op de agenda. “Onze collega’s van de Groupe Interuniversitaire d'Experts en Vaccinologie (GIEV), verbonden aan ULB, UC Louvain en de universiteit van Luik, nemen onder onze impuls het initiatief”, weet prof. Pierre Van Damme (UAntwerpen). “De eerste editie was meteen een succes, want er schreven meer dan honderd mensen in.”