Ingenieurs vormen in de huidige technologische context vereist een stevige ondersteuning door fundamenteel, basis- en toegepast onderzoek, en een sterke interactie met industriële en academische partners.
Bij het Departement Bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen gebeurt de uitbouw van het wetenschappelijk onderzoek en het onderwijs in nauwe samenwerking met diverse instellingen en universiteiten.
Het onderzoek groepeert zich voornamelijk binnen drie grote onderzoekslijnen:
- Chemie- en voedingstechnologie en Milieutechnologie zijn onderzoeksmatig gegroepeerd in "Duurzame energie-, lucht- en watertechnologie" (DuEL)
- Cel- en genbiotechnologie en Land- en bosbeheer verdiepen zich in "Environmental Ecology & Microbiology" (ENdEMIC)"
- (Electro) Chemical Analysis Lab behoort tot de groep "Antwerp Electrochemical and Analytical Sciences Lab (A-Sense)"
Onderzoeksgroep Duurzame Energie en Luchtzuivering (DuEL)
Onderzoek dat focust op: (1) zuiveringstechnologieën voor lucht, water en verschillende zij- en afvalstromen, (2) zonne-energie voorzieningen, (3) waterstofopslag, en (4) herwinning van nutriënten en microbiële cleantech.

Onderzoeksgroep Milieu-ecologie en Toegepaste Microbiologie (ENdEMIC)
Deze groep focust op (1) monitoring van luchtkwaliteit en bioremediatie van luchtverontreiniging door planten en de fyllosfeer bacteriën en (2) meer inzicht creëren in de modulerende rol van omgevingsmicro-organismen en luchtverontreiniging op menselijke gezondheid.

Onderzoeksgroep Antwerp Electrochemical and Analytical Sciences Lab (A-Sense)
Wij introduceren fundamentele innovatie in de detectie voor verschillende toepassingen. Samen met onze partners, maken we bruggen tussen de academische wereld, de industrie en samenleving. We vinden het proces even belangrijk als het resultaat.
