Deep Fake News

Woensdag 24 april 2019 – 18:30 u.

De term Deep Fake staat voor audio en videobeelden die door middel van kunstmatige intelligentie zijn gecreëerd. Met deze technologie is het mogelijk echte mensen dingen te laten zeggen en doen die ze nooit gezegd of gedaan hebben. We gaan van Fake News naar Deep Fake News. Een onderzoek aan de frontlinie waar uitgevochten wordt wie onze werkelijkheid gaat beheersen.

Deep Fake News

Vroeger was het maken van Deep Fake voorbehouden aan de tovenaars in de special effect studio’s van Hollywood. Maar de Deep Fake technologie ontwikkelt zich zo rap dat deze toegankelijker wordt voor de massa. Met alle gevolgen van dien. Wetenschappers proberen met algoritmes Deep Fake video’s te ontmaskeren en onschadelijk te maken. Maar de zelflerende algoritmen zorgen ervoor dat deze Deep Fakes steeds realistischer worden en moeilijker te detecteren zijn. Niet voor niets heeft het Amerikaanse ministerie van defensie de Deep Fake technologie aangemerkt als een bedreiging voor de nationale veiligheid.

In een tijd waarin we nauwelijks het hoofd kunnen bieden aan ‘primitieve’ vormen van nepnieuws jagen de Deep Fakes menigeen de stuipen op het lijf. Want een gedeelde werkelijkheid is onontbeerlijk voor een functionerende democratie. Maar wat zijn de gevolgen van deze nieuwe technologie in een wereld waarin vertrouwen in de media en democratische instituties meer en meer aan erosie onderhevig is?

De documentaire is een aanzet tot een boeiende en kritische nabespreking. Inleiding en debat worden verzorgd door Jan Jagers (Knack)

Jan Jagers is zelfstandig journalist en fact-checker bij het weekblad Knack. Hij is doctor in de politieke en sociale wetenschappen en deeltijds docent in de master journalistiek aan de VUB.

Praktisch

Lokaal R007 op de Stadscampus

Gratis inkom
Inschrijven via coalition.zuidrand@gmail.com