Een spannende robotwedstrijd

Robocup Junior is een jaarlijkse robotwedstrijd voor jongeren van 8 tot 18 jaar. In teamverband bouwen en programmeren ze hun eigen robot om deel te nemen aan de jaarlijkse wedstrijd.

De teams staan onder begeleiding van een coach, vaak is dat een leerkracht of ouder. De teamleden moeten geen experts in de robotica zijn, ook de coaches niet.

 • Er bestaan erg toegankelijke roboticapakketten waarmee je zonder voorkennis van elektronica of informatica aan de slag kan. 
 • Teams die deelnemen aan Robocup Junior kunnen beroep doen op heel wat ondersteunend materiaal: handboeken, voorbeeldprogramma’s, video's en workshops

Het idee achter Robocup Junior is dat iedereen, jong of oud, meisje of jongen, nerd of newbie, een robot kan bouwen en deel kan nemen aan de wedstrijd. Daarom is Robocup Junior een interessant STEM project om uit te bouwen in de klas. Het stimuleert trouwens naast technische vaardigheden ook het uitwisselen van kennis, communicatie en teamwerk.

Je kan kiezen uit 3 spannende disciplines:

 • Redden voor beginners: programmeer een robot die zich een weg moet banen door een fictief moeras (een parcours dat je vooraf kent) om iemand - concreet is dat een blikje - te redden!
 • Redden voor gevorderden: hier is het parcours een stuk uitdagender en de juiste samenstelling ervan is vooraf niet bekend.
 • Red Robotegem: een maatschappelijk geïnspireerde uitdaging rond robotica gericht naar de derde graad lager onderwijs en de eerste graad secundair onderwijs.

Alle informatie vind je op www.robocupjunior.be, waar je ook kan inschrijven op de nieuwsbrief. Foto's en updates via de Facebook-pagina!Editie 2022-2023

De knoop is doorgehakt: we gaan opnieuw voor een nieuwe editie en zijn volop in de weer met de voorbereidingen.

Dit kunnen we al verklappen:

 • Finale in Technopolis op zondag 23 april 2023 (save the date !)
 • Het programma voorziet Redden voor gevorderden en Redden voor beginners, plus Red Robotegem (voor ieder wat wils dus)

Volg ons op Facebook of schrijf in op de nieuwsbrief via de website.

Editie 2020-2021

Wat een finale, wat een editie!

 
Er was goud , zilver , brons , een prijs voor creativiteit en voor prototype: proficiat aan de prijzenkapers! Maar evengoed applaus voor alle andere teams!  

Benieuwd naar de robots en hun uitvinders in Robotland? Herbekijk de finale met burgemeester Demsey Hendrickx via www.robocupjunior.be of ga naar de facebookpagina voor alle extraatjes. Hopelijk zien we jullie volgend jaar opnieuw allemaal in levende lijve!

Red Robotegem

Welkom in Robotegem

Het leven is goed in Robotegem en de mensen hebben er weinig zorgen. Of toch tot voor kort. Is het bestuur wat laks geweest of is het gewoon de wet van Murphy? Hoe dan ook, de laatste weken loopt er vanalles mis in Robotegem. De straten liggen er vuil bij, er loopt van alles mis in woonzorgcentrum ‘het Sneeuwklokje’, strooit het coronavirus roet in het eten en verdwijnen er over heel de gemeente kippen. Het regent dan ook klachten aan het adres van burgemeester Dempsey en hij zit met de handen in het haar. Misschien is een vleugje robotica hetgeen wat Robotegem nodig heeft om terug op de rails te geraken? Maar binnen het gemeentebestuur heeft er niemand kaas gegeten van robots of programmeren en de burgemeester nog het minst van allemaal. Hier komen jullie in het plaatje. Als ervaren en creatieve robotspecialisten kunnen jullie wel een oplossing bedenken voor één van de problemen die de gemeente teisteren, niet?Wat is de Robotegem-challenge?

 • Een uitdaging rond robotica
 • Gelinkt aan maatschappelijk relevante onderwerpen
 • Een educatief STEM project

De jongeren leren over robotica en ingenieurskunde, zetten in op samenwerken en creatief nadenken rond maatschappelijk relevante uitdagingen.

Voor wie?

 • Deze uitdaging is gericht op het onderwijs
 • Leerlingen uit 3de graad lager onderwijs
 • Leerlingen uit 1ste graad secundair onderwijs

Praktisch

 • In de week van 8 februari wordt meer informatie toegevoegd op de website
 • Teams bestaan uit minimaal 5 personen
 • Maximaal 4 teams per school
 • registraties openen op 27 januari

Red Robotegem 2021 is afgelopen, de winnaars zijn bekend. Interesse in de editie volgend jaar? Hou de Robocup Junior website in de gaten komend najaar.​