Senne Vleminckx voert sinds 2022 doctoraatsonderzoek binnen de WORC-onderzoekslijn gefinancierd via een DocPro-beurs. Zijn onderzoek ontrafelt welke aspecten van teamsamenstelling in de verpleegkunde, zoals anciënniteit, leeftijd, opleidingsniveau, tewerkstellingspercentage en teamstabiliteit, bepalend zijn voor zowel patiëntuitkomsten (veiligheid, kwaliteit) als teamuitkomsten (absenteïsme, personeelsverloop).

Voortbouwend op de literatuur over nurse-to-patient ratios en skill-mix, en het Categorization–Elaboration Model (Van Knippenberg), voerde Senne een systematische scoping review uit waarin hij relevante teamfactoren en hun impact op zorguitkomsten in kaart bracht. Aansluitend onderzocht hij de motivatie van Vlaamse verpleegkundigen om secundaire tewerkstelling te zoeken. Daarnaast ontwikkelde hij een nieuwe statistische techniek die kwantificeert in hoeverre verpleegkundige teams gestructureerd samenwerken.

In zijn meest recente onderzoek past hij geavanceerde bayesiaanse regressiemodellen toe op uitgebreide internationale, multicentrische gegevens om de relatie tussen teamsamenstelling (zowel gemiddelde teamkenmerken als diversiteit daarin) en uitkomsten te analyseren. Op basis van deze inzichten zal innovatief vervolgonderzoek worden opgezet waarin agent-based modeling of multi-objective optimalisatie zal worden ingezet om scenario's voor optimale teamsamenstelling te simuleren en testen.

Dit fundamenteel onderzoek draagt bij aan een dieper, datagedreven begrip van hoe teamsamenstelling in de verpleegkunde samenhangt met zorg- en teamuitkomsten. Bovendien tracht Senne door middel van zijn onderzoek een innovatieve brug te slaan tussen verpleegkundige wetenschap en data science, met oog op toekomstigbestendig en vooruitstrevend onderzoek.