Bekaert Bieke

Mijn PhD-onderzoeksproject richtte zich op CRISPR/Cas9-genbewerking in de muis/menselijke kiemlijn en in menselijke pluripotente ziekte stamcelmodellen, met een focus op genen die gerelateerd zijn aan onvruchtbaarheid. Momenteel werk ik als postdoctoraal onderzoeker in de Perifere Neuropathie Onderzoeksgroep in UAntwerpen, onder leiding van Prof. Vincent Timmerman. Mijn hoofdfocus is het onderzoeken van Charcot-Marie-Tooth (CMT) in verschillende menselijke 3D stamcelmodellen.

Techniek

Laboratoriumvaardigheden: - embryologie (muis en mens) - micromanipulatie - muis experimenten - Invriezen/vitrificatie en ontdooien van zaadcellen, eicellen, embryo's en stamcellen - stamcel-gerelateerde technieken (embryonale stamcellen, geïnduceerde pluripotente stamcellen ...) : derivatie, cultuur, analyse ... - kiembaan- en stamcel CRISPR/Cas9 bewerking - eencellige analyse van embryo's - genetische analyse van genbewerkingsgebeurtenissen (d.w.z. NGS, STR, SNP, qPCR ...) - iPSC-gebaseerde modellen creëeren en analyseren: motor neuronen (2D en 3D), spieren (3D) en neuromusculaire 3D-modellen

Gebruikers

Onderzoekers die geïnteresseerd zijn in 2D/3D neuromusculaire stamcelmodellen, genbewerking en kiembaanexperimenten.

Trefwoorden

3d stamcel model, Cmt

Timmerman Vincent

De onderzoeksgroep "Perifere Neuropathieën" heeft een ruime ervaring in het lokaliseren en identificeren van genen, en het bestuderen van het effect van mutaties op de normale functie van genen via neuronale en niet-neuronale cellijnen. Deze informatie vergelijkt men met klinische, neurofysiologische en neuropathologische gegevens, wat van belang is voor genotype/fenotype correlaties. Het aanmaken van transgene modellen is complementair aan het klinisch en cellulair onderzoek, en laat toe pathomechanismen te ontrafelen voor sensorische en/of motorische neuropathieën. Verder hebben we ook ervaring met het opsporen van genen via differentiële suppressieve substractie hybridisatie in primaire motorische en sensorische neuronen, het aanmaken van cDNA banken, het bepalen van genomische en proteïnestructuren, en het uitvoeren van genexpressiestudies in neuronale en niet-neuronale cellen, m.i.v. Schwanncellen. We gebruiken zowel transiënte als lentivirale transformaties, maar tevens Crispr/cas9 genoom editing. In de loop der jaren hebben we tevens ervaring opgebouwd met microscopische onderzoekstechnieken en het fenotyperen van muis- en Drosophila modellen voor perifere zenuwaandoeningen.

Techniek

Technieken in het domein van moleculair genetica en celbiologie.

Gebruikers

Klinici en neuromusculaire referentie centra (binnen- en buitenland) die toegang hebben tot families en patiënten met aandoeningen van het perifeer zenuwstelsel.

Trefwoorden

Moleculaire genetica, Menselijke genetica, Celbiologie, Biotechnologie, Zenuwstelsels, Neurowetenschappen