Kinderuniversiteit

De Universiteit Antwerpen organiseert jaarlijks de Kinderuniversiteit: een dag gericht op kinderen tussen 8 en 11 jaar, maar interessant voor iedereen. Onze onderzoeksgroep doet daar elk jaar aan mee met haar "Koud, kouder, koudst" stand.

Met vloeibare stikstof, dat een temperatuur van slechts -196°C heeft, tonen we kinderen dat er meer is dan onze dagelijkse wereld. Als we dingen afkoelen, gaan hun eigenschappen veranderen en gaan ze zich anders gedragen: rozen die breken als glas, ballonnen die lijken leeg te lopen, bellen die beter klinken, … Kinderen begrijpen dan al snel dat er inderdaad meer aan de hand is dan enkel wat er gebeurt in de koelkast. Vanaf daar nemen we ze verder mee in een kort verhaal naar nog veel lagere temperaturen, daar waar zelfs een thermoskan niet meer bruikbaar is. Door middel van zwevende tollen leggen we uit hoe we zulke koude materialen dan toch kunnen vasthouden. En dan, dan gebeurt het: als je koud genoeg gaat, dan krijgen we opeens een nieuwe toestand. Geen vaste stof, geen gas en geen vloeistof, maar iets dat we niet kennen. We noemen het een BEC...

 

Experimenteren met Wetenschap: Schoolbezoeken

De faculteit Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen organiseert reeds enkele jaren in het voorjaar (februari-april) het initiatief Experimenteren met wetenschappen. Dit biedt leerlingen of klassen uit de laatste graad van het secundair onderwijs de kans om deel te nemen aan labosessies en proeflessen aan de Universiteit Antwerpen, en zo in contact te komen met allerhande wetenschap die net een stapje verder gaat dan wat ze in de normale lessen zien. Ondertussen zijn deze schoolbezoeken reeds gegroeid tot buiten onze landsgrenzen en krijgen we zelfs Nederlandse scholen op bezoek om eens een kijkje te werpen in een echt laboratorium of een echte aula. TQC doet hieraan mee met haar "Koud, kouder, koudst" show.

In deze show nemen we studenten mee op een reis doorheen de temperatuur. Vertrekkende van temperaturen die we kennen en rondom ons meemaken, beginnen we af te dalen op de temperatuurladder. Hierbij komen we al snel bij vloeibare stikstof, wat met -196°C al een veel lagere temperatuur is dan wat we gewend zijn. Maar daar blijft het niet bij: voor we het goed en wel beseffen zitten we in het picoKelvin regime, zo'n 0,000 000 000 01 graden van het absolute nulpunt vandaan. We tonen de studenten met welke technieken we deze extreme temperaturen kunnen bereiken en hoe we dan nog materie kunnen vasthouden. Op zo'n lage temperaturen ontdekken de studenten dan een nieuwe aggregatietoestand: het Bose-Einstein condensaat. Via een korte trip doorheen de kwantummechanica geven we de studenten een inzicht van wat zo'n BEC juist is, welke merkwaardige eigenschappen het heeft en waarom het eigenlijk zo interessant is.