Auteursrecht

Persberichten

Heel wat faculteiten, departementen en onderzoeksgroepen hebben een luikje Nieuws op hun webpagina’s. Zeker een aanrader, maar houd wel rekening met het auteursrecht. Links naar fragmenten op websites van radio of televisie kunnen probleemloos, en ook naar online artikels op de sites van kranten en tijdschriften mag naar hartenlust gelinkt worden.

Wel een probleem: het plaatsen van PDF-bestanden of scans van artikels uit de gedrukte media. Daar moeten auteursrechten op betaald worden. De prijs voor de opname van één artikel op een onderwijsgerelateerde website is 20 euro (excl. 6% BTW). Het artikel mag dan gedurende één jaar online staan. Wie een artikel wil ‘aankopen’, kan contact opnemen met peter.demeyer@uantwerpen.be.

Wanneer de artikels op de site achter slot en grendel geplaatst worden (lees: alleen zichtbaar na inloggen), stelt zich geen probleem. In dat geval moet er niet betaald worden.

Afbeeldingen

Voor alle foto’s die wij op onze website publiceren moeten wij over het auteursrecht beschikken. Alle foto’s van de huisfotografen die je terugvindt in de Beeldbank mogen in al onze communicatiemiddelen gebruikt worden. Daarnaast kan je foto’s aankopen via persbureau’s, professionele sites …

Haal nooit zomaar foto’s van het web.

Maak goede afspraken met de fotograaf i.v.m. publicatie en vermelding van zijn/haar naam.

Neem bij twijfel contact op met sabine.mous@uantwerpen.be, verantwoordelijk voor de Beeldbank van de Universiteit Antwerpen.
Via Sabine Mous kan je ook afspraken maken om een reportage te laten maken door één van onze huisfotografen.

Publicaties

Maak enkel die publicaties online downloadbaar waar je over het volledige auteursrecht beschikt.

Linken naar publicaties moeten eigenlijk altijd gelegd worden via de ‘handle’-link van de academische bibliografie.