Persberichten

Heel wat faculteiten, departementen en onderzoeksgroepen hebben een luikje Nieuws op hun webpagina’s. Zeker een aanrader, maar houd wel rekening met het auteursrecht. Links naar fragmenten op websites van radio of televisie kunnen probleemloos, en ook naar online artikels op de sites van kranten en tijdschriften mag naar hartenlust gelinkt worden.

Wel een probleem: het plaatsen van PDF-bestanden of scans van artikels uit de gedrukte media. Daar moeten auteursrechten op betaald worden. Wie een artikel wil ‘aankopen’, kan contact opnemen met Peter De Meyer.

Wanneer de artikels op de site achter slot en grendel geplaatst worden (lees: alleen zichtbaar na inloggen), stelt zich geen probleem. In dat geval moet er niet betaald worden.

Bij schending van het auteursrecht staat de inrichtende dienst in voor de kosten. 

Afbeeldingen

Voor alle foto’s die wij op onze website publiceren, moeten we over het auteursrecht beschikken. 

Alle foto’s in de Beeldbank van de Universiteit Antwerpen mogen in al onze communicatiemiddelen gebruikt worden, maar controleer altijd de auteursrechteninfo bij elke foto. Daarnaast kan je foto’s aankopen via persbureaus, professionele sites…​

Haal nooit zomaar foto’s van het web.
Zorg er steeds voor dat je over de publicatierechten van een afbeelding beschikt. Vermeld de fotograaf indien dit vereist is. Pluk afbeeldingen nooit zomaar van het web als je niet zeker weet of ze rechtenvrij zijn. 

Bij schending van het auteursrecht staat de inrichtende dienst in voor de kosten. 

Maak goede afspraken met fotografen i.v.m. publicatie en vermelding van hun naam. Vraag het bij twijfel na via beeldbank@uantwerpen.be

Meer informatie over fotografie aan UAntwerpen of het inhuren van een fotograaf waarmee de universiteit samenwerkt, vind je op Pintra (na inloggen).

Publicaties

Maak enkel die publicaties online downloadbaar waar je over het volledige auteursrecht beschikt.

Linken naar publicaties moeten altijd gelegd worden via de ‘handle’-link van de academische bibliografie.