Onderzoeksgroep

Expertise

Mijn onderzoek wordt gedreven door mijn klinisch werk als academisch neuroloog. Translationeel en klinisch onderzoek in Multiple Sclerose en zeldzame neuroimmunologische aandoeningen van het CZS (NMOSD, MOGAD, tumefactieve demyelinisatie en Susac syndroom). Overkoepelende thema’s : (1) verbeteren van begrip van CZS neuroimmunologische ziekten, (2) ontwikkelen en/of onderzoeken van nieuwe zorg/behandel/monitoring mogelijkheden, inclusief cellulaire immunotherapie. PI in academische en industrie-geleide klinische studies in MS (fase I tot IV). (Inter)nationale samenwerkingen op vlak van real-world data collectie en analyse van observationele studies,bv MSBase, BELTRIMS, ACON.

Ontrafelen van de rol van antigen-specifieke T cellen in NMOSD en MOGAD 15/03/2023 - 31/12/2025

Abstract

Neuromyelitis Optica Spectrum Aandoeningen (NMOSD) en Myeline Oligodendrocyt Glycoproteïne Antistof Geassocieerde Ziekte (MOGAD) zijn zeldzame auto-immuunziekten van het centraal zenuwstelsel (CZS) die verschillen van multiple sclerose (MS), een vaker voorkomende auto-immuunziekte van het CZS. Ondanks het feit dat er bewijs bestaat voor een belangrijke tol van T cellen in het ontstaan van NMOSD en MOGAD, is de focus van onderzoek tot nu toe meer gericht geweest op begrijpen van de rol van auto-antistoffen. Detectie van antigen-specifieke T cellen in het perifere bloed van mensen met aquaporine-4 positieve NMOSD en MOGAD is tot op heden een grote uitdaging gebleken. Identificatie en functionele karakterisatie van antigen-specifieke T cellen in het perifere bloed is een noodzakelijke stap om bewijs te vergaren en te versterken voor de belangrijke rol van T cellen in het ontstaan van NMOSD en MOGAD en kan helpen om een pad te banen in de richting van toekomstige ontwikkeling van antigen-specifieke T cel modulerende behandelingen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project website

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Ontwikkeling van een CD19 CAR T cel therapie voor multiple sclerose. 01/01/2023 - 31/12/2024

Abstract

Er is duidelijk nood aan innovatieve behandelingen die de aanhoudende ontstekingsactiviteit bij de behandeling van patiënten met refractaire relapsing-remitting MS (RRMS) kunnen onderdrukken. Met de beurs van de Belgische Charcot Stichting kunnen we CD19 CAR T-cellen gaan ontwikkelen om te gebruiken bij MS en aanverwante auto-immuunziekten die in de hand worden gewerkt door pathogene B-cellen. Terwijl het huidige project focust op laboratoriumonderzoek, zijn wij vastbesloten om het pad te effenen naar een 'first-in-man' klinische proef in de toekomst.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project website

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Naar een patiëntgerichte behandeling voor multiple sclerose: een dendritische cel-gebaseerd vaccin voor de behandeling van multiple sclerose. 01/10/2018 - 30/09/2020

Abstract

Multiple sclerose (MS) is een ontstekingsziekte van het centrale zenuwstelsel waarin het eigen immuunsysteem de isolatieschede rondom de zenuwuiteinden, myeline genaamd, aanvalt. Dit leidt tot verstoring van de signaaloverdracht in de hersenen en het ruggenmerg en tot verlies van hersenweefsel. MS is de meest voorkomende oorzaak van niet-traumatische hersenschade bij jonge volwassenen. Tot op heden worden veel aspecifieke immunomodulerende en algemene immunosuppressieve behandelingen gebruikt om de ziekte te vertragen, maar deze behandelingen hebben verschillende bijwerkingen, variërend van milde tot ernstige en levensbedreigende problemen, waaronder andere auto-immuunziekten en infecties. Er blijft dus een onvervulde behoefte bestaan ​​aan specifieke behandelingen met een goed veiligheidsprofiel. Het herstellen van antigeenspecifieke tolerantie is een interessante benadering om deze problemen aan te pakken. Theoretisch zou een beperkt aantal vaccinaties met tolerogene dendritische cellen (tolDC) op de lange termijn het eigen immuunsysteem van de patiënt opnieuw kunnen voeden. Op basis van ons eerdere onderzoek in het laboratorium naar MS en klinische studies bij andere auto-immuunziekten, zijn we klaar om de behandeling met tolDC naar MS-patiënten te brengen. Het doel van dit project is het beoordelen van de veiligheid en haalbaarheid van autologe met myeline-peptide geladen tolDC bij patiënten met actieve MS die deze celgebaseerde vaccinaties zullen ontvangen in een fase I klinische studie. Veiligheid zal worden geëvalueerd door het registreren van bijwerkingen. Haalbaarheid zal worden bepaald door succesvolle productie van tolDC. Positieve resultaten kunnen leiden tot klinische onderzoeken die de werkzaamheid evalueren.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject