Aanmoedigingsbeurs 2023 - Stichting Rosa Blanckaert: (Bio)Medische Wetenschappen. 01/12/2023 - 31/12/2025

Abstract

Pancreaskanker is één van de meest dodelijke kankers in onze westerse wereld, met een 5-jaarsoverleving lager dan 10%. De resistentie tegen de huidige therapieën ligt aan de basis van deze sombere overlevingscijfers. Daarom is er een hoge nood aan innovatieve en effectieve behandelingen voor deze patiënten. De oorzaak van het falen van de huidige behandelingen is de omgeving waarin de tumorcellen zich bevinden, de tumor micro- omgeving. Deze gedraagt zich als een compact schild van littekenweefsel rondom de kankercellen waardoor deze beschermd worden tegen de toegediende therapie. Daarnaast zorgt deze tumor micro-omgeving ook voor de onderdrukking van het aanwezige immuunsysteem. Daarom is een combinatietherapie waarbij zowel het schild als de kankercellen worden aangevallen, de meest succesvolle weg vooruit. In dit onderzoeksproject wordt deze combinatie getest door het stromale schild te moduleren aan de hand van Ormeloxifene. Nadien zal ik het immuunsysteem van de patiënt aansterken met behulp van immuuntherapie, zodat deze het schild kunnen binnendringen en de kankercellen aanvallen. Met deze combinatie tracht ik een sterke wetenschappelijke basis naar voor te schuiven om een klinische trial op te starten voor pancreaskankerpatiënten die in hoge nood zijn voor nieuwe opties voor behandeling.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Onderzoek naar medicatie hergebruik en immuuntherapie om het ongeneeslijke te genezen: een nieuwe strategie voor de behandeling van pancreaskanker. 01/11/2020 - 31/10/2024

Abstract

Pancreaskanker is één van de meest dodelijke kankers in onze westerse wereld, met een 5-jaarsoverleving lager dan 10% in Vlaanderen. De resistentie tegen de huidige therapieën ligt aan de basis van deze sombere overlevingscijfers. Daarom is er een hoge nood aan innovatieve en effectieve behandelingen voor deze patiënten. De oorzaak van het falen van de huidige behandelingen is de omgeving waarin de tumorcellen zich bevinden, de tumor micro-omgeving. Deze gedraagt zich als een compact schild van littekenweefsel rondom de kankercellen waardoor deze beschermd worden tegen de toegediende therapie. Daarnaast zorgt deze tumor micro-omgeving ook voor de onderdrukking van het aanwezige immuunsysteem. Daarom is een combinatietherapie waarbij zowel het schild als de kankercellen worden aangevallen, de meest succesvolle weg vooruit. Daarom zal ik in dit onderzoeksproject eerst het schild moduleren met behulp van ormeloxifene. Dit medicijn is opgenomen in de lijst voor hergebruik van medicatie voor kankerbehandeling, wat kan leiden tot een snelle en kost-efficiënte implementatie in de kliniek. Nadien zal ik het immuunsysteem van de patiënt aansterken met behulp van immuuntherapie, zodat deze het schild kunnen binnendringen en de kankercellen aanvallen. Met deze combinatie tracht ik een sterke wetenschappelijke basis naar voor te schuiven om een klinische trial op te starten voor pancreaskankerpatiënten die in hoge nood zijn voor nieuwe opties voor behandeling.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Ontwikkelen van een nieuwe combinatie van immuuntherapie met inductie van oxidatieve stress voor de behandeling van solide tumoren. 01/10/2019 - 30/09/2023

Abstract

Het doel van dit project is om een nieuwe combinatietherapie te ontwikkelen om kanker te behandelen door de inductie van oxidatieve stress te combineren met immuuncheckpointinhibitie. Door dit project zullen we meer inzicht krijgen in de werkingsmechanismes van geïoniseerd gas als kankerbehandeling met in vitro en in vivo experimenten. We zullen de effecten van directe en indirecte behandeling van pancreaskanker- en melanoomcellen onderzoeken voor de volgende parameters: 1) inductie van reactieve deeltjes; 2) selectiviteit naar kankercellen toe versus normale cellen; 3) effect van hypoxie; en 4) immunogeniciteit. Daarna zullen we het therapeutisch effect onderzoeken van de combinatie van oxidatieve stress met immuuncheckpointblokkade.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject