Onderzoeksgroep

Expertise

Het Neuroimmunology lab bestudeert de complexe interacties tussen het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Immuunafhankelijke processen zijn betrokken bij ziekten waarvan voorheen werd gedacht dat het puur neurologische aandoeningen waren. Onze ambitie is om diepere kennis te verwerven van de neuro-immune interacties en ons begrip van hersenbiologie en -pathologie te vergroten. In het bijzonder kan het team de rol van T-cellen in neuro-inflammatoire en neurodegeneratieve processen bestuderen, aangezien de aanwezigheid en potentiële functie van deze cellen in de gezonde hersenen nog volledig moet worden begrepen. in feite is ons tweeledige doel het onderzoeken van de bijdrage van T-cellen aan mechanismen van hersenplasticiteit en hun impact op neurodegeneratieve en neurologische ontwikkelingsstoornissen, met als missie nieuwe biomarkers en therapeutische doelen/middelen te identificeren.

Onderzoek naar de rol van T-cellen in het ADNP-deficiëntiemodel van syndromaal autisme. 01/01/2024 - 31/12/2027

Abstract

Verliesfunctiemutaties in het ADNP-gen (Activity-dependent neuroprotective protein) zijn in verband gebracht met het Helsmoortel-Van der Aa-syndroom, een complexe neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door autisme en verstandelijke beperking. De Adnp-mutantmuizen recapituleren belangrijke kenmerken van autismespectrumstoornissen, waaronder leerstoornissen, toegenomen angst en repetitief gedrag. ADNP is betrokken bij hersenontwikkeling en neuroprotectie en vertoont immunomodulerende effecten. ADNP komt tot expressie in cellen van het immuunsysteem . Studies bij Multiple Sclerose hebben ADNP-deficiëntie in verband gebracht met een verminderde regulerende T-celfunctie, een immunomodulerende subset van T-cellen. Een beter begrip van de immuunveranderingen geassocieerd met ADNP deficiëntie kan aanwijzingen opleveren voor pathologische processen en het mogelijk maken biologische markers te identificeren die vroege diagnose en behandeling van ASD mogelijk maken. In dit project zullen we de rol van ADNP in de Tcelfunctie onderzoeken, daartoe zullen we een diepgaande karakterisering uitvoeren van de moleculaire signatuur die T-cellen en celpopulaties in de mutante muizen verwerven. We veronderstellen dat in Adpn muizen de gebrekkige functie van regulatoire T-cellen de pathologie verergert. We zullen een op maat gemaakte gentherapie gebruiken om specifiek de regulatoire Tcellen in de hersenen uit te breiden en het effect op het gedrag van de Adpn-mutant muizen te evalueren.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

  • VIB CMN - Neuroimmunologie

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Onderzoek naar de rol van T-cellen in het ADNP-deficiëntiemodel van syndromaal autisme. 01/01/2024 - 31/12/2027

Abstract

Verliesfunctiemutaties in het ADNP-gen (Activity-dependent neuroprotective protein) zijn in verband gebracht met het Helsmoortel-Van der Aa-syndroom, een complexe neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door autisme en verstandelijke beperking. De Adnp-mutantmuizen recapituleren belangrijke kenmerken van autismespectrumstoornissen, waaronder leerstoornissen, toegenomen angst en repetitief gedrag. ADNP is betrokken bij hersenontwikkeling en neuroprotectie en vertoont immunomodulerende effecten. ADNP komt tot expressie in cellen van het immuunsysteem . Studies bij Multiple Sclerose hebben ADNP-deficiëntie in verband gebracht met een verminderde regulerende T-celfunctie, een immunomodulerende subset van T-cellen. Een beter begrip van de immuunveranderingen geassocieerd met ADNP deficiëntie kan aanwijzingen opleveren voor pathologische processen en het mogelijk maken biologische markers te identificeren die vroege diagnose en behandeling van ASD mogelijk maken. In dit project zullen we de rol van ADNP in de T-celfunctie onderzoeken, daartoe zullen we een diepgaande karakterisering uitvoeren van de moleculaire signatuur die T-cellen en celpopulaties in de mutante muizen verwerven. We veronderstellen dat in Adpn muizen de gebrekkige functie van regulatoire T-cellen de pathologie verergert. We zullen een op maat gemaakte gentherapie gebruiken om specifiek de regulatoire T-cellen in de hersenen uit te breiden en het effect op het gedrag van de Adpn-mutant muizen te evalueren.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

  • VIB CMN - Neuroimmunologie

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Immuunmechanismen van ervaring-geïnduceerde hersenplasticiteit: de bijdrage van T-cellen. 01/01/2024 - 31/12/2027

Abstract

In de afgelopen tien jaar zijn indrukwekkende effecten van omgevingsverrijking gemeld bij een breed scala aan hersenaandoeningen, zowel bij knaagdieren als bij mensen. Een verrijkte omgeving (EE) in experimenteel onderzoek is een aanpassing van de standaard behuizingsomstandigheden die dieren voorziet van verhoogde niveaus van multisensorische stimulatie, fysieke activiteit en sociale interacties. Langdurige huisvesting in EE bevordert de neuronale functie, verbetert leren en geheugen en vermindert stress en ontstekingsreacties. Naast de neurologische effecten heeft EE een modulerend effect op de immuunrespons. De mechanismen die ten grondslag liggen aan de interactie tussen externe stimulaties en de neuro-immuun as zijn nog niet begrepen. Dit project zal ons niet alleen in staat stellen mechanistisch te ontcijferen hoe ervaring de interacties tussen de neuronen en het immuunsysteem bij knaagdieren beïnvloedt, maar zal ook de mogelijkheid geven om nieuwe doelen te identificeren voor de ontwikkeling van medicijnen die de gunstige effecten van cognitieve therapie bij mensen kunnen nabootsen en/of versterken.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

  • VIB CMN - Neuroimmunologie

Project type(s)

  • Onderzoeksproject