Onderzoeksgroep

Expertise

In mijn onderzoek ben ik voornamelijk bezig met het ontwikkelen en toepassen van X-straal poeder diffractie als een mobiele chemische beeldvormingsmethode. Deze techniek pas ik voornamelijk toe voor de niet-invasieve karakterisering van schilderijen, kunstvoorwerpen en hun degradatieproducten. Verder maak ik gebruik van diverse synchrotron-gebaseerde technieken om complexe multilaag verfsystemen tot op de sub micron schaal te bestuderen.

Ontwikkeling en systematische toepassing van niet-invasieve spectroscopische beeldvormende methoden voor technische kunstgeschiedenis en conservatie van schilderijen (MACRO-Imaging). 01/04/2020 - 31/03/2030

Abstract

Het doel van dit project is te komen tot ontwikkeling en systematische toepassing van niet-invasieve spectroscopische beeldvormende methoden voor technische kunstgeschiedenis en conservatie van schilderijen. Dit zal voornamelijk gebeuren op basis van macroscopische X-straal fluorescentie en op werken van Vlaamse kunstenaars in het Kunsthistorisches Museum te Wenen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject