Iris Cornet

Iris Cornet

Contact

Campus Groenenborger
Tel.
+3232651704
Groenenborgerlaan 171
2020 Antwerpen, BEL

Onderzoeksplan 2016-2020

Het onderzoek is geënt op het strategisch plan van de onderzoeksgroep BioGEM (Bio-Chemical Green Engineering & Materials) en richt zich op het ontwikkelen van duurzame oplossingen voor de industrie door synergetische combinatie van biochemische ingenieurstechnieken en groene chemische processen in de domeinen industriële biotechnologie en hernieuwbare/eco-efficiënte bouwstenen en materialen.

In dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van nevenstromen van de landbouw- en de voedingsindustrie voor de productie van materialen, zoals ethanol, melkzuur, pigmenten, lange-keten dicarbonzuren, zeer-lange-keten vetzuren, mannosylerythritollipiden, … . Eco-efficiënte processen worden ontworpen en geoptimaliseerd op basis van, zowel de voorbehandeling van de grondstof, als de toegepaste biokatalysator, als de procesomstandigheden met behulp van biochemische ingenieurstechnieken en modelleertechnieken. 

De richting van de huidige doctoraten wordt verdergezet.

Valorisatie van afvalstromen naar toegevoegde waarde chemicaliën (lange-keten dicarbonzuren, zeer-lange-keten vetzuren, mannosylerythritollipiden), evaluatie van de invloed van hun verbindingen op de hydrolyse-enzymen en het fermentatie-organisme. & procesoptimalisatie.

Gebruik van lignocellulosebiomassa in bioprocessen met voorbehandeling, detoxificatie, geïntegreerde scheidingstechnologie, hergebruik van biokatalysator, reductie van reststromen, minder gebruik van koolstofbron, lager waterverbruik.

Optimalisatie van solid state fermentatie als techniek met als grote voordelen het gebruik van agrarische zijstromen, laag  waterverbruik, geringe afvalproductie, lagere energiekost en productie van nieuwe chemicaliën.