UAntwerpen
  • menu
  • zoek
  • inhoud
  • Studeren
  • Onderzoek
  • Studentenleven
  • Over UAntwerpen
  • Bibliotheek
  • Vacatures
  • Kalender
  • Contact

Login

  • Studentenportaal
  • Personeelsportaal
  • Online aanmelding
  • Webadmin
  • nl
  • en
Iris Cornet hoofddocent
  • Onderzoek
  • Publicaties
  • Onderwijs
  • Mijn website

Lignocellulose Pretreatment & Bioconversion / Iris Cornet

  • Contact
  • Iris Cornet
  • Mijn website

Mijn website

  • Lipid Biotechnology
  • Lignocellulose Pretreatment & Bioconversion

Microbial detoxification, a new step in the biorefinery?

It may soon be possible to convert toxic phenols released during the use of lignocellulose biomass in biorefineries into raw materials for paints, printing inks, lubricants and cleaning products. The UAntwerpen is developing a way in which micro-organisms convert the toxins into oil. A toolbox of means is used to obtain maximum efficiency and productivity. This technology paves the way to a cleaner society.

Improving and characterizing solid-state fungal pretreatment by Phanerochaete chrysosporium for sugar production from poplar wood

Biological pretreatment of wood by white-rot fungi is an environmentally friendly alternative to chemical and physical approaches to enhance enzymatic saccharification. However, inefficient lignin degradation and substantial cellulose consumption during fungal pretreatment can cause low sugar yields. But the addition of supplements significantly improves the fungal delignification process. Therefore, this research investigated the effect of metal ions on the separate components of the complex fungal pretreatment system, i.e. enzyme, fungal growth and substrate. This will enable decreased cellulose consumption and improved lignin degradation during fungal pretreatment of poplar wood by Phanerochaete chrysosporium. 

​

Energy transition fund – The energy of the future (ADV_BIO)

The burning of fossil fuels is warming up our planet and we are all aware that something needs to be done. The production of bioethanol and biodiesel from food materials such as wheat, rapeseed, soybean and palm oil is a greener alternative to traditional fuels and is already commercialised in Belgium. On the other hand, this requires a lot of land that could have been used for food production. Therefore, the technological obstacles in the production of advanced biofuels have to be removed. These fuels of the future will use microalgae, corn stover and poplar wood as the feedstock, ensuring a green and more land-efficient alternative. The University of Antwerp specifically focuses on innovative technology to convert optimised corn stover and poplar wood to bioethanol while using environmentally friendly conditions. Together, we will help nature to fuel the future!

Partners: UGhent, ULiège, ULouvain

  • © UAntwerpen
  • Privacybeleid
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden

Cookie consent

De UAntwerpen maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken voor het functioneren, meten en optimaliseren van de website. Ook worden er cookies geplaatst om b.v. YouTubefilmpjes te kunnen tonen en voor marketingdoeleinden. Deze laatste categorie betreffen de tracking cookies. Uw internetgedrag kan worden gevolgd door middel van deze tracking cookies Door op 'Accepteer alle cookies' te klikken gaat u hiermee akkoord. Lees ook het UAntwerpen Privacy statement

Stel je persoonlijke voorkeuren in

Cookie-voorkeuren

Ze zijn noodzakelijk voor de goede werking van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden over het algemeen enkel gedefinieerd naar aanleiding van acties die u uitvoert en die u in staat stellen om gebruik te maken van de diensten die wij aanbieden (definitie van uw privacyvoorkeuren, connectie, invullen van formulieren, enz.).
U kunt uw browser zo configureren dat deze cookies worden geblokkeerd of dat u over deze cookies wordt gewaarschuwd, maar daarna zullen sommige delen van de site niet meer werken.

Ze stellen ons in staat om surfpatronen te meten en te bepalen welke rubrieken van onze website werden bezocht, en om gewoontes te meten en onze diensten te verbeteren. Ze laten ons zien welke pagina's het meest en het minst populair zijn en hoe bezoekers zich verplaatsen op de site.
Als u deze cookies niet toestaat, weten we niet wanneer u onze site hebt bezocht en kunnen we de gewoontes ervan niet controleren.

Ze maken een verbeterde functionaliteit en maatwerk van de site mogelijk. Ze kunnen geactiveerd worden door ons of door derden waarvan wij de diensten aan onze pagina's hebben toegevoegd. Als u deze cookies niet toestaat, kan het zijn dat sommige of alle services niet goed werken.

Ze kunnen door onze reclamepartners op onze site worden ingesteld om een profiel van uw interesses op te bouwen en u relevante advertenties op andere sites te tonen. Ze slaan niet direct persoonlijke gegevens op, maar zijn gebaseerd op de unieke identificatie van uw browser en apparaat. Als u deze cookies niet toestaat, zult u minder gerichte advertenties zien.

Voorkeuren opslaan