Onderzoeksgroep

Expertise

Sinds 1995 ben ik betrokken bij de onderzoekslijnen van de vakgroep ASTARC. Het onderzoek heeft zich vooral gefocust op innovatieve chirurgische technieken voor de behandeling van longmetastasen, zowel fundamenteel als klinisch toegepast in 2de tijd. Bij mijn aanstelling als diensthoofd thorax-en vaatheelkunde in 2020 heb ik samen met het nieuwe diensthoofd longziekten een onderzoeksgroep opgericht en een vaste onderzoeker aangetrokken. Deze nieuwe groep, LEARN, focust zich op fundamentele vraagstellingen maar ook op translationeel en klinisch onderzoek binnen de domeinen van de congenitale, oncologie, transplantatie en de indicaties van eindstadium longziekten (COPD, ILD, muco, ...) met als centraal thema ageing en remodelling. Daarnaast blijft er ook een focus op klinisch onderzoek naar innovatieve behandelingen en medical devices in de vaatheelkunde, de diabetische voet en de lymfebanen.

De rol van de (micro-) circulatie in complicaties na longtransplantatie. 01/10/2022 - 30/09/2026

Abstract

Long transplantatie is de laatste optie voor geselecteerde patiënten met een eind-stadium longziekte. Er zijn echter vele complexe problemen die het succes van long transplantatie limiteren. Veel van de mechanismen hiervan blijven hiervan onbekend.In dit project, is het de bedoeling om de rol van de bloedvaten te ontrafelen in deze belangrijke post-transplant problemen (met name ischemie-reperfusie schade, acute rejectie en chronische rejectie). Door gebruik te maken van een vernieuwend muismodel van long transplantatie en technieken zoals bulk transcriptoom, microCT en immuunkleuringen willen we de rol van de bloedvaten verder onderzoeken. Deze bevindingen worden dan ook verder onderzocht in patiënten door gebruik te maken van goed-gekarakteriseerde menselijke stalen. Als laatste wordt er ook een manier onderzocht om op deze bloedvat veranderingen in te grijpen door een medicatie toe te dienen aan de muizen voor en na de transplantatie. Deze bevindingen zullen cruciaal zijn om de vasculaire veranderingen in post-transplant complicaties beter te begrijpen en finaal deze ook beter te kunnen voorkomen of behandelen. Dit zal leiden naar een betere overleving van deze groep van kwetsbare patienten.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Endovasculair selectieve perfusie van de arteria pulmonalis gecombineerd met bloedflow occlusie als een nieuwe behandeling voor longkanker. 01/10/2022 - 30/09/2024

Abstract

Longkanker patiënten met al een verder gevorderde vorm van kanker (vanaf stadium III). Deze patiënten hebben vaak last van zware neveneffecten in het lichaam als gevolg van de chemotherapie. Deze nevenwerkingen willen we tegengaan of verminderen door chemotherapie rechtstreeks toe te dienen in de long en niet via de ader van de arm. Het doel van dit project is om een innovatieve methode uit te werken om chemotherapie toe te dienen. Dit willen we onderzoeken door gebruik te maken van dierenproeven en experimenten op menselijk weefsel. Deze nieuwe manier zal toelaten om alleen de long met chemotherapie te behandelen. Dit leidt tot hogere concentraties van chemotherapie in de long maar tegelijkertijd ook voor minder blootstelling aan de chemotherapie in het lichaam. Deze techniek kan herhaald worden, wat toelaat om meerdere behandelingen uit te voeren bij eenzelfde patiënt. Doel van de therapie is ook om de tumor kleiner te maken, zodat chirurgisch verwijderen van de tumor terug mogelijk is, maar de therapie kan ook als een palliatieve behandeling gezien worden die de voortgang van de ziekte kan vertragen zonder de typische nevenwerkingen van chemotherapie zoals haarverlies, misselijkheid en braken, en invloed op het beenmerg. Dit kan in de toekomst dan een heel belangrijke behandelingsoptie worden voor patiënten in dergelijke situaties.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Integrated Personalized & Precision Oncology Network (IPPON). 01/01/2020 - 31/12/2025

Abstract

De onderzoeksactiviteiten van het consortium IPPON (Integrated Personalized & Precision Oncology Network) leveren een belangrijke bijdrage aan geïntegreerde gepersonaliseerde kankergeneeskunde, met de nadruk op 1) het ontwikkelen van nieuwe en effectievere therapeutische strategieën; 2) een verbeterde detectie en een groter inzicht in mechanismen van therapeutische resistentie; en 3) het identificeren en valideren van biomerkers voor vroege opsporing en gepersonaliseerde therapie, in verschillende kankertypes met een hoge nood aan verbeterde therapeutische resultaten. Ons doel is om op deze manier op het juiste moment de juiste behandeling aan de juiste kankerpatiënt te geven. Nieuwe en internationaal belangrijke strategieën tegen kanker die we onderzoeken, omvatten - maar zijn niet beperkt tot - locoregionale perfusie, doelgerichte therapie, immunotherapie, koude atmosferische plasmatherapie en nieuwe combinatietherapieën. We zijn ervan overtuigd dat de interdisciplinaire samenwerking tussen basis-, translationele en klinische onderzoekers, gekatalyseerd via dit consortium, ons in staat zal stellen om brandende onderzoeksvragen en klinische onvervulde behoeften aan te pakken om zo het domein van gepersonaliseerde kankergeneeskunde vooruit te stuwen. De leden van ons consortium brengen ongeëvenaarde toegang tot biobankpatiëntsamples en tot een specifieke klinische fase I/II oncologische studie-unit samen met een unieke en complementaire reeks methoden en vaardigheden die het hele spectrum omvatten van moleculaire technieken, 2D en 3D cellulaire testen (in vitro en ex vivo), dierstudies met kleine en grote dieren en klinische studies. IPPON verenigt experts met een excellente track record op het gebied van fundamenteel, translationeel en klinisch kankeronderzoek naar nieuwe chirurgische technieken, doelgerichte therapie, immunotherapie, (epi)genomics, (epi)transcriptomics, proteomics, imaging, vloeibare biopsieën, pathologie en klinische studies.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject