Onderzoeksgroep

Virtuele Laboratoria voor Exoplaneten en Protoplanetaire Schijven (CHAMELEON) 01/06/2020 - 31/05/2024

Abstract

De eerste detectie van een exoplaneet betekende een nieuw tijdperk in onze hoop om buitenaards leven te detecteren. Deze detecties hebben nieuwe parameterruimten geopend en laten zien dat er fysische en chemische omstandigheden bestaan ​​in (A) planeetvormende schijven die enorm verschillen van wat we weten in het zonnestelsel en in (B) (exo)planeten die enorm verschillen van de planeet aarde toen het leven zijn oorsprong vond in een zuurstofloze soep, en toch de levensdragende chemie kon laten opstarten. In dit MC-ITN richten we ons op de ontwikkeling van virtuele laboratoria, wat het cruciale hulpmiddel zal zijn om de huidige en toekomstige schijf- en exoplaneetwaarnemingen in detail te analyseren en om de hiaten in onvolledige waarnemingsgegevens op te vullen. Onze virtuele laboratoria zullen geavanceerde numerieke en statistische methoden gebruiken die input omvatten van astrofysica, computationele chemie, laboratorium- en theoretische fysica, geowetenschappen, wiskunde en computerwetenschappen. Virtuele laboratoria spelen een sleutelrol bij het simuleren van nog niet onderzochte fysisch-chemische omgevingen. Onze 3 belangrijkste doelstellingen zijn: - Wetenschappelijk: zoek en voorspel de chemische samenstelling van planeetvormende schijven en exoplaneetatmosferen. - Technologisch: kennisoverdracht tussen wetenschappelijke gemeenschap voor planeten en sterschijven door uitwisseling van state-of-the-art codes. Modellen met verschillende complexiteit toepassen en ontwikkelen als schakel tussen grote observationele en numerieke modelgegevens. Verken modellen als virtuele laboratoria voor parameterruimten die niet kunnen worden bereikt door observaties of door (laboratorium) experimenten. - Educatief: Train complexe modellering en interpretatie van big data. Gebruik fascinatie voor exoplaneten en hun geboorteplaatsen om wetenschap te promoten in de samenleving en in de lokale en bredere gemeenschappen dankzij toegewijde kunst- en onderwijs- en kunst- en wetenschapsprojecten.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

  Project website

  Project type(s)

  • Onderzoeksproject

  Versterken van internationale wetenschappelijke samenwerking en onderwijs aan het Oukaimeden Observatorium in Marokko. 01/01/2019 - 31/08/2022

  Abstract

  In de twee jaar van dit project zullen we het positieve momentum van de activiteit rond het onlangs opgerichte Oukaimeden Observatorium (OO) gebruiken om het te helpen groeien als een belangrijke pool voor de ontwikkeling van astronomisch onderzoek en wetenschappelijk onderwijs in Marokko en in de bredere Afrikaanse regio. Astronomie is een uniek en kosteneffectief instrument om duurzame wereldwijde ontwikkeling te bevorderen, vanwege zijn technologisch, wetenschappelijke en culturele dimensies. De doelstellingen van ons project zijn tweeledig en complementair: 1. De wetenschappelijke samenwerking tot stand brengen tussen Marokkaanse en Belgische onderzoekers, waarbij onderzoekers uit de ruimere Afrikaanse regio (Senegal) betrokken zijn, in het thema van variabele sterren en planetaire wetenschap, inclusief de ontwikkeling van een spectropolarimetrisch instrument op OO. 2. Wetenschappelijke geletterdheid op meerdere niveaus vergroten door gezamenlijk lesmateriaal en online tutorials om efficiënt lesgeven te verbeteren. Daarnaast zullen outreach-projecten die astrofysica en milieubewustzijn samenvoegen, worden uitgevoerd door middel van speciale, genderbewuste lerarenopleidingen, in samenwerking met het Atlas Dark Sky-initiatief.

  Onderzoeker(s)

  Onderzoeksgroep(en)

   Project type(s)

   • Onderzoeksproject