Onderzoeksgroep

Expertise

Viroloog met expertise rond nieuw opduikende virussen. Specfieke interesse en expertise rond Ebola, rond virussen die door insecten worden overdragen zoals Chikugunya, dengue, Zika, en rond SARS-CoV-2. Expertise in het bestuderen van virus-gastheer en virus-vector interacties, in humorale immuunrespons en in de ontwikkeling van nieuwe diagnostische tools met toepassing in endemische gebieden, ontwikkelingslanden en onder outbreak condities.

Een nieuwe rollende cirkel amplificatie-gebaseerde foto-elektrochemische detectiestrategie voor arbovirussen (ArboSense). 01/11/2023 - 31/10/2026

Abstract

Het aantal uitbraken van arbovirussen, zoals Dengue, Chikungunya en Zika, neemt wereldwijd toe. Deze virussen worden voornamelijk verspreid door muggen in (sub)tropische regio's en vormen een aanzienlijk probleem voor de volksgezondheid. Bovendien zorgt de bevolkingsgroei, verstedelijking en klimaatsverandering voor een toename in de verspreiding van arbovirussen. De diagnose van deze virale infecties is cruciaal om de verspreiding en de ziektelast te verminderen. De huidige diagnostische testen zijn echter duur en traag of weinig accuraat en ongevoelig. ArboSense heeft daarom de ambitie om een nieuwe detectiestrategie voor viraal RNA te ontwikkelen. Deze methode zal de mogelijkheden van de huidige testen overstijgen op gebied van specificiteit, gevoeligheid, snelheid en het potentieel voor panelanalyse. De nieuwe detectiestrategie is gebaseerd op de unieke combinatie van foto-elektrochemie, waarbij licht gebruikt wordt om een signaal te genereren, en rollende cirkel amplificatie. Door deze combinatie kan een methodologie ontwikkeld worden die een panel van drie belangrijke arbovirussen (Dengue, Chikungunya en Zika) gelijktijdig kan detecteren met een detectielimiet in het sub-femtomolair concentratiegebied. Ten slotte zal de detectiestrategie gevalideerd worden op klinische serum stalen. De onderliggende methode kan in principe gebruikt worden om eender welk nucleïnezuur te detecteren en heeft daarom het potentieel om verder uitgebreid te worden naar andere toepassingen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Peptide-gebaseerde diagnostica voor her-opduikende flavivirussen van aanzienlijk belang voor de volksgezondheid 01/02/2023 - 31/01/2027

Abstract

Het hoofddoel van het project is het ontwikkelen van een zeer accurate peptide-gebaseerde serologische test voor flavivirussen, die hoofdzakelijk DENV serotype-specifieke en PanDengue peptiden bevat, maar daarnaast ook ZIKV, YFV en PanFlavi peptiden. De testen zullen worden ontwikkeld als een ELISA test of als sneltest en kunnen dienen voor klinische diagnostiek in ziekenhuizen en referentiecentra, voor pre-vaccinatie serostatus bepaling en voor het aantonen van infectie in deelnemers in klinische proeven met antivirale middelen die momenteel ontwikkeld worden door JPNV. Een bijkomend doel van het project is om op zoek te gaan naar DENV peptiden die kunnen dienen als kandidaat biomerkers voor predictie van ernstige dengue infectie en als inclusiecriterium in klinische proeven die focussen op patiënten met ernstige dengue ("knokkelkoorts"), of als hulpmiddel om te bepalen of preventieve therapie met JNJ-64281802 wel dan niet opgestart kan worden.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Een innovatieve foto-elektrochemische biosensor voor de detectie van pathogenen (InnoPath). 01/01/2023 - 31/12/2024

Abstract

InnoPath stelt een innovatieve technologie voor die gebruik maakt van goedkope, nauwkeurige, snelle, gebruiksvriendelijke en robuuste eigenschappen van op singlet-zuurstof gebaseerde foto-elektrochemie om nauwkeurigere, gevoeligere en betaalbare diagnostiek te bieden in laboratorium- en point-of-care-omgevingen. De technologie wordt vergeleken met de gouden standaard real time polymerase chain reaction (PCR) en wordt gevalideerd voor de detectie van pathogenen met behulp van patiëntstalen. Een vergelijkbare point-of-care technologie voor veelvoorkomende pathogenen die acute tropische koorts veroorzaken, met een vergelijkbare of betere gevoeligheid dan PCR en met een vergelijkbare prijs als bestaande snelle diagnostische tests, is momenteel niet beschikbaar. InnoPath beoogt om de patiëntenzorg te verbeteren en de impact van infectieziekten te verminderen. Bovendien zal het de epidemiologische screening, de tijdige opsporing van uitbraken en de uitvoering van controlemaatregelen kunnen bevorderen. Dit project heeft tot doel 1) een proof-of-concept te leveren voor de foto-elektrochemische detectie van drie veelvoorkomende pathogenen die acute tropische koorts veroorzaken en 2) de haalbaarheid aantonen van het vertalen van een baanbrekende technologie naar een biosensor voor de detectie van pathogenen. Dit project is een strategische samenwerking met het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) en bouwt verder op een technologieplatform ontwikkeld aan UAntwerpen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject