Onderzoeksgroep
Onderzoek naar experiëntiële vermijding, rumineren en de link met psychische en somatische klachten bij de bipolaire stoornis (EXPO studie).
Abstract
Het verloop van de bipolaire stoornis (BS) wordt beïnvloed door verschillende factoren. Experiëntiële vermijding (EA) en positief rumineren (PR) zijn twee constructen waarvan de aanwezigheid en impact bij de BS tot op heden beperkt onderzocht werd. EA verwijst naar het niet geconfronteerd willen worden met de eigen ervaringen, e.g. emoties, gedachten, lichamelijke sensaties. Men zal in dit geval actie ondernemen om deze ervaringen te verminderen, veranderen of vermijden, ondanks negatieve gevolgen (Hayes, Wilson, Gifford, & Follette, 1996; Hayes et al., 2004). Bij PR zal men op positief affect reageren met gedachten over de eigen positieve ervaringen, eigenschappen of levensomstandigheden (Feldman, Joormann, & Johnson, 2007). In het huidige longitudinale onderzoek worden patiënten vergeleken met gezonde controles op vlak van aanwezigheid van PR en EA. De antecedenten van EA worden onderzocht, maar ook de relatie tussen EA en PR. Mogelijke negatieve gevolgen van EA en PR, zoals duur van de stemmingsontregeling en huidige psychische en somatische klachten worden meegenomen in de analyses.Onderzoeker(s)
- Promotor: Morrens Manuel
- Co-promotor: De Picker Livia
- Mandaathouder: Gauwloos Tatjana
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Inflammatie-gebaseerde stratificatie bij immuungerichte augmentatie in majeure depressieve stoornis (INSTA-MD).
Abstract
INSTA-MD : Inflammatie-gebaseerde STratificatie bij immuun gerichte Augmentatie in Majeure Depressieve stoornis Een project in samenwerking met Universiteit Antwerpen (UA), Katholieke Universiteit Leuven (KUL), Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Universitair Medisch Centrum (UMC) Amsterdam. Deel van het doctoraal onderzoek van dr. Jonas Janssens en dr. Céline Wessa, onder supervisie van Prof. Dr. Manuel Morrens (UA). Met medewerking van onder andere Prof. Dr. Stephan Claes (KUL), Prof. Dr. Seline Van den Ameele (VUB) en Prof. Dr. Brenda Penninx (UMC). ACHTERGROND De huidige behandelingsstrategieën voor een majeure depressieve stoornis (MDS) zijn onvoldoende werkzaam. Tot 60% van de patiënten klaart niet (voldoende) op na twee behandelingen met eerstelijns antidepressiva. Ongeveer 30% van de patiënten met MDS vertonen een immuungemedieerd of inflammatoir subtype. Dit subtype gaat gepaard met onder andere ernstigere klachten, een lagere kwaliteit van leven, meer somatische symptomen, alsook een verminderde respons op de standaardbehandeling. Dit vereist dus een gerichtere interventie. Onderzoek toont aan dat Celecoxib en Minocycline, beide geneesmiddelen met anti-inflammatoire eigenschappen, werkzaam zijn voor MDS wanneer deze worden toegevoegd aan antidepressiva. Beide geneesmiddelen vertonen matige tot grote effecten in de totale MDS populatie en kennen eveneens een goede tolerantie. High sensitive C-reactive protein (hsCRP) is een gemakkelijk toegankelijke biomarker in het bloed en kan worden gebruikt om patiënten met immuungemedieerde MDS te identificeren. Proof-of-concept studies suggereren dat hsCRP een bruikbare stratificatietool is om de respons op immuun gerichte augmentatie bij MDS te voorspellen. METHODEN Een multicentrische (UA, KUL, VUB), dubbelblinde, placebo-gecontroleerde RCT met immuun gerichte augmentatie bij 240 patiënten met MDS. Gestratificeerde sampling op basis van hsCRP-niveaus (laag < 3 mg/L; hoog ≥ 3 mg/L). Deelnemers in elke hsCRP-arm worden gerandomiseerd naar een augmentatie behandeling met Minocycline, Celecoxib of placebo. DISCUSSIE Het huidige INSTA-MD project zal de effectiviteit van immunomodulerende behandeling op MDS evalueren met de bedoeling dit klinisch te implementeren in de eerste lijn. REGISTRATIE: Eu CT = 2022-501692-35-00 KEY WORDS: Immuun gemedieerde depressie, augmentatie behandeling, Celecoxib, Minocycline.Onderzoeker(s)
- Promotor: Morrens Manuel
- Co-promotor: De Picker Livia
- Co-promotor: Van Royen Paul
Onderzoeksgroep(en)
Project website
Project type(s)
- Onderzoeksproject
The effect of REM sleep fragmentation on downregulation of emotional distress in patients with borderline personality disorder.
Abstract
Beschrijving: Verschillende studies hebben aangetoond dat rapid-eye-movement (REM) slaap een essentiële rol speelt bij de verwerking van emoties (Wassing et al., 2016). Onderzoek suggereert dat onrustige REM-slaap een proces weerspiegelt dat de overnachtse vermindering van emotionele stress belemmert (Wassing et al., 2019). Deze bevinding is relevant bij het evalueren van het effect van fragmentatie van REM-slaap in een populatie met ernstige problemen met emotieregulatie, zoals borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). Met name omdat is aangetoond dat er een verband bestaat tussen subjectieve slaapstoornissen en het herstelstatus bij patiënten met BPS (Plante et al., 2013). Dit onderzoeksproject heeft tot doel het effect te onderzoeken dat gefragmenteerde REM-slaap heeft op de vermindering van emotionele stress in een klinische verkennende studie van patiënten met ernstige emotieregulatieproblemen, in het bijzonder borderline persoonlijkheidsstoornis. De methoden van dit onderzoek zullen onder meer polysomnografie, psychometrische tests en aanvullende (neuro)biologische metingen omvatten. Dit project omvat literatuuronderzoek, voorbereiding van een doctoraatsproefschrift, bijdrage aan onderzoek en onderwijs aan CAPRI (Universiteit Antwerpen) en SINAPS (UPC Duffel). Coördinatie, beheer en kwaliteitsborging van het project, evenals het beheer van het contact met de deelnemers en klinisch zorgpersoneel van de betrokken ziekenhuizen (UPC Duffel en KARUS Gent). Actieve deelname aan de ontwikkeling van een plan voor verdere implementatie en distributie van de resultaten van het project, evenals de publicatie van wetenschappelijke artikelen gerelateerd aan het onderzoeksproject van de opdracht. De studies die voortkomen uit deze promotiebenoeming zullen worden uitgevoerd aan de Universiteit Antwerpen, op de Afdeling Psychiatrie, Faculteit Geneeskunde. Het onderzoek zal worden uitgevoerd bij het Collaborative Antwerp Research Institute (CAPRI) (https://www.uantwerpen.be/en/research-groups/capri/) in combinatie met het Scientific Initiative for Neuropsychiatric and Psychopharmacological Studies (SINAPS) in Duffel (https://www.sinapsduffel.com/). Werving van onderzoeksparticipanten zal worden uitgevoerd in het UPC Duffel ziekenhuis (https://www.pz-duffel.be/) en het KARUS Gent ziekenhuis (https://www.karus.be/t).Onderzoeker(s)
- Promotor: Morrens Manuel
- Co-promotor: De Picker Livia
- Mandaathouder: Mendoza Alvarez Mariana
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Het Kynurenine Traject van Tryptofaan Katabolisme.
Abstract
Dit project kadert in een onderzoeksopdracht toegekend door de Universiteit Antwerpen. De promotor levert de Universiteit Antwerpen de onderzoeksresultaten genoemd in de titel van het project onder de voorwaarden zoals vastgelegd door de universiteit.Onderzoeker(s)
- Promotor: De Picker Livia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Multimodaal onderzoek van een neuroinflammatoir model bij schizofrenie.
Abstract
Doel van dit project is de rol van deze processen in de pathogenese van schizofrenie op te helderen, door middel van een exploratieve studie bij een groep jonge en acuut psychotische schizofrene patiënten, bij wie op verschillende momenten in het verloop van de ziekte metingen zullen gebeuren van biologische parameters die allen gelinkt zijn aan de neuro-inflammatoire hypothese: (i) microglia-activiteit in het centraal zenuwstelsel zal rechtstreeks worden bepaald via een nucleaire merker bij PET-scan, (ii) cytokinewaarden wijzend op inflammatie zullen worden gemeten in perifeer bloed met flowcytometrie en (iii) aanwezigheid van relevante metabolieten uit de tryptofaan-pathway zullen worden vastgesteld in bloedstalen.Onderzoeker(s)
- Promotor: Sabbe Bernard
- Mandaathouder: De Picker Livia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject