Ontwikkeling van wetenschappelijk onderbouwde, kwaliteitsvolle fytotherapeutica. 01/07/2008 - 22/04/2015

Abstract

Door de groeiende interesse en gebruik van medicinale planten rijzen nieuwe bedrijfjes die deze producten op onze markt verdelen als paddenstoelen uit de grond en zijn er vele nieuwe preparaten die overwaaien vanuit Azië en de VS, verkrijgbaar via het internet. Bij dit soort van ongecontroleerde blootstelling van de bevolking aan dergelijke preparaten dient men zich vragen te stellen over de juiste indicatie en de juiste dosering en in het bijzonder over de mogelijke contra-indicaties en nevenwerkingen. Om zijn huidige gunstige marktpositie te handhaven en een waardige aanvulling voor de traditionele geneeskunde te kunnen betekenen dienen ook de nieuwe en komende fytotherapeutica wetenschappelijk ondersteund en kwalitatief hoogstaand te zijn. Het beoogde onderzoek, het aantonen van de werkzaamheid en de non-toxiciteit en het nagaan van de kwaliteit van dergelijke preparaten, is dus van groot belang voor de volksgezondheid.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

  Project type(s)

  • Onderzoeksproject

  Principle component analyse (PCA) van complexe data gegenereerd door chromatografische en spectroscopische analyse van biologische mengsels. 01/01/2008 - 31/12/2009

  Abstract

  Er is grote vraag naar de ontwikkeling van nieuwe, actieve moleculen voor farmaceutische toepassingen. Via een IWT-SBO project werd gestart met een vernieuwde aanpak voor productie van nieuwe componenten in planten, namelijk door combinatorische biosynthese. Om de zo gecreëerde transgene planten en celculturen te screenen voor nieuwe metabolieten, is een statistische aanpak noodzakelijk door middel van principle component analyse (PCA).

  Onderzoeker(s)

  Onderzoeksgroep(en)

   Project type(s)

   • Onderzoeksproject