Onderzoeksgroep

Expertise

Mijn onderzoek situeert zich in de neuromotorische kinderrevalidatie meer specifiek bij kinderen met hersenverlamming en Dravet syndroom. Hierbij ben ik vooral geïnteresseerd in de functionele mobiliteit, meer specifiek de biomechanische en metabole processen tijdens het stappen.

Niveau van fysieke activiteit in relatie met cardiorespiratoire fitheid bij 6-8 jarige stappende kinderen met hersenverlamming 18/05/2017 - 17/05/2019

Abstract

Vergeleken met vroegere generaties zijn kinderen minder actief waardoor zij risico lopen op gezondheidsklachten gerelateerd aan een hypo-actieve levensstijl. Kinderen met neuromotorische beperkingen, zoals hersenverlamming, lopen een nog groter risico. Recent werden eerste richtlijnen rond fysieke activiteit bij kinderen met hersenverlamming voorgesteld. Vooraleer deze toegepast kunnen worden in de klinische praktijk zijn inzichten in de (hypo)activiteit bij kinderen met hersenverlamming nodig. Het primaire doel van deze studie is om het niveau van fysieke activiteit in stappende kinderen met hersenverlamming tijdens de eerste jaren van de lagere school na te gaan en de relatie tussen fysieke activiteit en cardiorespiratoire fitheid na te gaan. Een tweede doelstelling is om een klinisch bruikbaar protocol te ontwikkelen voor het evaluaeren van cardiorespiratoire fitheid in kinderen met hersenverlamming en om het te implementeren in de CP referentiecentra van UZA en UZ Leuven.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject