Robby Houben

Robby Houben

Contact

Stadscampus
Tel.
032655483
Venusstraat 23
2000 Antwerpen, BEL

Prof. dr. Robby Houben ging na zijn opleiding tot Licentiaat / Master in de Rechten in 2005 aan de slag als assistent vennootschaps- en financieel recht aan de UAntwerpen tot 2011. In 2010 behaalde hij zijn doctoraat (‘schuldvergelijking”). Sinds 2011 is Robby Houben docent aan de UAntwerpen en advocaat aan de balie van Antwerpen, eerst bij Linklaters en vervolgens bij Baker McKenzie. Hij is gespecialiseerd in vennootschaps- en financieel recht. Sinds 2017 is hij voltijds verbonden aan de faculteit rechten voor vennootschaps- en financieel recht en is hij counsel bij Baker McKenzie. Hij gaf en geeft regelmatig college in het buitenland, waaronder aan de Israëlische universiteit Bar-Ilan, de Spaanse Universidad Autonoma de Madrid, de Franse Université Toulouse 1 Capitole en de Zweedse Uppsala Universitet.

Robby Houben is leerstoelhouder van de Club Brugge Leerstoel aan de Universiteit Antwerpen. De Club Brugge Leerstoel heeft als doelstelling het voeren van onderzoek over de professionalisering van de voetbalonderneming en de optimalisering van regulering i.v.m. de voetbalonderneming, alsook het organiseren van lezingen en congressen over dit thema.

Prof. Houben is auteur van talrijke nationale en internationale publicaties in tijdschriften en boeken binnen het ruime domein van het vennootschaps- en financieel recht. Hij geeft regelmatig lezingen tijdens nationale en internationale congressen. Hij is coördinator van de internationale zomerschool van de faculteit rechten aan de Universiteit Antwerpen over companies crossing borders. Hij is promotor van verschillende onderzoeksprojecten over vennootschapsrecht (o.a. over feitelijk bestuur, uitgesteld eigen vermogen) en financieel recht (o.a. over macro- en microprudentieel toezicht in het SSM, de effectiviteit en proportionaliteit van MiFID II, ICO's). In 2018 trad hij op als adviseur voor het Europees Parlement over financiële misdrijven in verband met cryptocurrencies.  Robby Houben is lid van de academic board van het European Banking Institute (Frankfurt). Hij is ook bestuurder en secretaris van het Belgisch Centrum Vennootschapsrecht. Hij is lid van het expertenpanel G&M1 rechtswetenschappen en criminologie van het FWO.

Robby Houben is lid van verschillende redacties van wetenschappelijke tijdschriften, waaronder de deelredactie financieel recht van het Tijdschrift voor Belgisch Handelsrecht / Revue de Droit Commercial Belge (TBH / RDC), de redactie van het Tijdschrift voor Rechtspersoon en Vennootschap / Revue Pratique des Sociétés (TRV-RPS), de redactie van de Bibliotheek Handelsrecht Larcier (sectie vennootschaps- en financieel recht) en de redactie van de Algemene Praktische Rechtsverzameling (APR). Hij is verantwoordelijk voor de sectie België van het International Company and Commercial  Law Review.