Onderzoeksgroep

Expertise

Mijn onderzoek situeert zich binnen statistische methodologie. Een belangrijk expertisegebied bestaat uit het ontwerpen en analyseren van discrete keuze-experimenten (“discrete choice experiments” of DCEs) om de voorkeuren van mensen te kwantificeren. Daarnaast werk ik ook aan de ontwikkeling en toepassing van econometrische en data science methoden in gezondheid. Resultaten van DCEs die ik heb uitgevoerd in samenwerking met praktijkonderzoekers zijn niet alleen verschenen in internationale publicaties, maar hebben ook gemakkelijk hun weg gevonden naar de populaire en professionele pers, met beleidsrelevante artikels in o.a. Economisch Statistische Berichten, De Standaard en Le Soir.

Uitvoeren statistisch luik van het project 'Opstellen van een beslismethode voor het vaccinatiebeleid in Vlaanderen'. 01/07/2019 - 30/09/2019

Abstract

In het kader van de overheidsopdracht 'Opstellen van een beslismethode voor het vaccinatiebeleid in Vlaanderen' uitgegeven door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zal het statistische luik worden verzorgd van het discrete keuze-experiment dat zal worden uitgevoerd bij de Vlaamse bevolking en onder vaccinatie-experten. Dit behelst (1) het ontwerp van het experiment, (2) het schoonmaken van de data sets die opgehaald worden, (3) de analyse van de resulterende data sets, (4) het formuleren van conclusies, (5) het samenvatten en neerschrijven van de studies in één of meerdere rapporten en (6) deze rapporten uitwerken tot internationale publicaties in gerenommeerde tijdschriften. Voor de invulling van het discrete keuze-experiment wordt verwezen naar het technisch dossier bij bestek N° AP/IZ-VAC/2018/2.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Empirische en methodologische uitdagingen in keuze-experimenten. 01/01/2017 - 31/12/2021

Abstract

Discrete keuze-experimenten worden in toenemende mate gebruikt in marketing, gezondheidseconomie, milieu-economie, transport en ook in niet-economisch getinte disciplines om voorkeuren te kwantificeren en om de bereidheid tot betalen te bepalen in tal van toepassingen. Deze wetenschappelijke onderzoeksgemeenschap heeft tot doel grensverleggend onderzoek in dit domein en innovatieve toepassingen van keuze-experimenten te stimuleren.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Taakcomplexiteit, framing effecten en post-hoc individu-specifieke modelanalyse in discrete keuze-experimenten. 01/10/2015 - 30/09/2018

Abstract

Dit project behandelt drie belangrijke aspecten in discrete keuze-experimenten, die veelvuldig gebruikt worden om de voorkeuren van mensen te bestuderen voor attributen van concurrerende producten of diensten in verschillende economische disciplines. Om de nauwkeurigheid van de informatie uit data van deze experimenten te maximaliseren, is het van belang de experimenten optimaal te ontwerpen. Onderzoek binnen dit domein heeft zich voornamelijk toegespitst op het verbeteren van de statistische kwaliteit van discrete keuze-experimenten. De statistische kwaliteit is echter niet het enige aspect dat van belang is om te onderzoeken. De betrouwbaarheid van de antwoorden van een experiment is op zijn minst even belangrijk en hangt af van de mate waarin respondenten de keuzevragen goed kunnen beantwoorden, of anders gezegd, hangt af van het feit of de keuzevragen niet al te complex zijn. Ook het kaderen of omschrijven van de attributen en attribuutniveaus speelt een sleutelrol. Positieve omschrijvingen leiden bijvoorbeeld eerder tot risico-averse antwoorden dan negatieve omschrijvingen. Het in rekening brengen van deze twee aspecten in het ontwerp en de analyse van discrete keuze-experimenten leidt tot twee verschillende onderdelen van dit project. Voor de ontwerpen die we zullen opstellen, mikken we hoog op zowel statistische kwaliteit als op responskwaliteit, en garanderen we dus een hoge algemene kwaliteit. Een laatste onderdeel van dit project concentreert zich op post-hoc individu-specifieke discrete keuze-analyse waarin we aantonen hoe we individuele voorkeuren gebruiken voor marktsegmentatie en voor de constructie van indifferentiecurves.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Het kwantificeren van voorkeuren voor woontypologieën met discrete keuze-experimenten 01/01/2012 - 31/12/2012

Abstract

Dit project beoogt het uitvoeren van een online discrete keuze-experiment om de voorkeuren voor woontypologieën van jonge mensen in Antwerpen te kwantificeren. We vragen een panel een keuze te maken uit verschillende woontypologieën gaande van collectief wonen tot individuele studios. De studie zal toelaten om onze recent ontwikkelde Bayesiaanse ontwerpmethode te valideren alsook een beleidsplan op te stellen in de huisvestingsmarkt.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Het ontwerp van discrete keuze-experimenten aangepast aan het cognitief proces van de respondent. 01/10/2011 - 30/09/2015

Abstract

In marketing, transport, gezondheidseconomie, milieu-economie en diverse andere domeinen van de economie worden discrete keuze-experimenten veelvuldig gebruikt om de voorkeuren van mensen te onderzoeken voor bepaalde attributen van producten of diensten. Een typisch keuze-experiment legt respondenten een aantal keuzesets voor die elk bestaan uit een aantal alternatieven die gedefinieerd worden als combinaties van verschillende attribuutniveaus. Respondenten dienen dan hun preferentie voor een bepaald alternatief in elke keuzeset kenbaar te maken. Het doel van een discrete keuze-experiment is om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen over de voorkeuren door slechts een gering aantal keuzesets aan een beperkt aantal respondenten voor te leggen (omwille van respondentvermoeidheid en kostenoverwegingen). Om dit te realiseren is het noodzakelijk om de alternatieven op een deskundige wijze te selecteren en toe te wijzen aan de keuzesets. Dit is mogelijk dankzij de technieken van optimaal experimenteel ontwerp. Het onderzoek naar het optimaal ontwerp van discrete keuze-experimenten is hoofdzakelijk gericht op het verbeteren van de kwaliteit van ontwerpen onder de vereenvoudigende veronderstelling dat respondenten in een experiment compenserende beslissingen nemen. Dit wil zeggen dat aantrekkelijke niveaus van één attribuut onaantrekkelijke niveaus van een ander attribuut compenseren. Omdat respondenten niet altijd rationeel handelen, is deze veronderstelling vaak verkeerd. Het doel van dit onderzoeksproject is om voor drie belangrijke situaties waarin respondenten afwijken van de compenserende beslissingsregel bij het nemen van keuzes optimale ontwerpen te ontwikkelen. Het project is daarom onderverdeeld in drie secties waarin we telkens inzoomen op één scenario waarin de compenserende beslissingsregel niet gevolgd wordt: (i) het scenario waarin de keuzesets van het experiment te veel attributen tonen en als gevolg daarvan respondenten attributen negeren bij de besluitvorming, (ii) het scenario waarin bepaalde attributen extra in het oog springen bij de respondenten omwille van hun positie in de beschrijving van de alternatieven en (iii) het scenario waarin bepaalde alternatieven extra in het oog springen bij de respondenten omwille van hun positie in de keuzesets. Het begrijpen van het cognitief proces van de respondenten in deze scenarios laat toe om dit proactief te betrekken bij het opzetten van optimale ontwerpen voor discrete keuze-experimenten.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject