Behandeling van drie pre-Columbiaanse stukken. 07/11/2019 - 01/10/2020

Abstract

Onderzoek en behandeling van drie pre-Columbiaanse objecten uit de collectie van de stad Antwerpen. De problematiek bevindt zich in het verwijderen van incorrecte en storende eerdere restauraties waarbij eventuele koudbeschilderingen niet worden aangetast. Het onderzoek focust op het. behoud van de oppervlaktelaag alsook een kunsthistorisch en materiaaltechnisch luik. De behandeling is gericht op; het verwijderen van eerdere restauratievormen, stabilisatie van barsten/breuken/fragiele onderdelen, verlijmen van gebroken onderdelen, structureel aanvullen van lacunes, niet-geïntegreerde retouches.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Onderzoek en conservatie - restauratiebehandeling van een Spaanse lusterschaal en van drie schalen in Chinees porselein. 22/04/2019 - 30/09/2019

Abstract

De studenten studio keramiek, opleiding conservatie en restauratie voerden onderzoek uit naar de behandeling van een decoratieve lusterschaal (Spanje) en drie schalen in Chinees porselein. De objecten vertoonden zal van verouderde restauratievormen waaronder; oude verlijmingen (schellak), oude aanvullingen, en een grote hoeveelheid overschilderingen van het origineel oppervlak. Voorafgaand aan behandeling werden de objecten bestudeerd om de methode van restauratie te bepalen. De restauratiebehandeling omvatte; het verwijderen van alle verouderde restauratievormen, consolideren en verlijmen van gebroken onderdelen, aanvullen van lacunes, en retouche van de aanvullingen. De objecten werden gerestaureerd met het oog op stabiele en reversibele restauraties.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Conservatie en restauratiebehandeling van een twaalfdelig tegeltableau met voorstelling van Christus aan het kruis. 08/11/2018 - 01/09/2019

Abstract

Dit project betreft de behandeling van een twaalfdelig tegeltableau met voorstelling van Christus aan het kruis, eigendom van het STAM te Gent. Het object bevond zich in een matige tot slechte toestand door het groot aantal verouderde restauraties, breuken en ontbrekende tegels. Naast een kunsthistorische en materiaaltechnische studie werd het object behandeld om de tentoonstellingswaarde te verhogen. Alle vormen van voorgaande restauraties werden verwijderd, barsten en breuken gestabiliseerd, en lacunes aangevuld en geretoucheerd. Daarnaast werd gebruik gemaakt van fotografische procédés voor de reconstructie van de ontbrekende tegelpartijen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Onderzoek en behandeling twee porseleinen vazen en Guan Yu te paard. 01/03/2018 - 01/09/2018

Abstract

Dit onderzoek handelt over de behandeling van twee porseleinen siervazen en een sculptuur afkomstig uit de collectie van het STAM te Gent. De behandeling wordt uitgevoerd door de studenten derde bachelor van de studio keramiek, opleiding conservatie en restauratie. Naast onderzoek naar de herkomst van deze objecten worden oude restauratievormen ongedaan gemaakt, scherven verlijmd, en lacunes aangevuld en geretoucheerd.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Productie van 20 majolica tegels naar voorbeelden uit de vroege 17de eeuw. 23/11/2017 - 01/09/2018

Abstract

De studenten eerste bachelor, opleiding conservatie en restauratie studio keramiek, produceerden tijdens het academiejaar 2017-2018 verscheidene majolica reproducties. De reproducties betreffen enkele tegels welke een toonbeeld zijn van de vroege 17de eeuw met als thema 'planten en dieren'. Ze werden vervaardigd volgens de originele techniek destijds toegepast door de Antwerpse majolicabakkers. Naast reproductie werd eveneens het thema en de originele techniek uitgebreid bestudeerd aan de hand van een literatuuronderzoek. De tegels werden vervaardigd op vraag van het Museum Rockox te Antwerpen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Conservatie en restauratiebehandeling van een tegeltableau uit een voormalige slagerij en van een tegeltableau met voorstelling van een schip, beide uit de Gilliot collectie. 23/11/2017 - 01/09/2018

Abstract

Het onderzoek, en de daarop volgende conservatie en restauratiebehandeling, betreft twee art deco tegeltableaus afkomstig uit het Gilliot & Roelants tegelmuseum te Hemiksem. Beide tableaus bevonden zich in een gedemonteerde en zwaar beschadigde toestand, de behandeling heeft tot doel de tentoonstellingswaarde te verhogen en de objecten te stabiliseren naar de toekomst toe. Het kleinere paneel (bestaande uit vier tegels) toont een schip en is uitgevoerd in de cloissoné-techniek. Het ander tableau (met in totaal 44 tegels) is afkomstig uit een voormalige slagerij en uitgevoerd in de 'droge lijn' techniek. Een bijkomstige problematiek is de afwezigheid van een groot aantal tegels welke verloren zijn gegaan tijdens demontage uit zijn oorspronkelijke context. Beide tableaus werden in hun volledigheid gerestaureerd en opnieuw gemonteerd op een chemisch inerte drager met het oog op herbestemming in de museum collectie.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Conservatie en restauratiebehandeling van porseleinen bord en vaas. 04/11/2016 - 01/09/2017

Abstract

In het kader van Implementatie III A. en III B. worden tijdens het academiejaar 2017-2018 enkele porseleinen objecten afkomstig van het STAM te Gent onderzocht en behandeld. De problematiek situeert zich vooral in de restauraties die eerder werden uitgevoerd, door het groot aantal overschilderingen is het schadebeeld onduidelijk. Tevens zijn deze overschilderingen van een dusdanig slechte aard dat zij het esthetisch beleven van de objecten verstoren. De studenten voeren in de eerste plaats onderzoek naar de kunsthistorische-, en materiaaltechnische aspecten van de objecten. Hiernaast voeren zij een literatuuronderzoek en enkele testbanken uit om zo tot een duidelijke besluitvorming betreffende de behandeling te komen. De onderzoeken dienen ter voorbereiding van de effectieve behandeling, deze bestaat veelal uit; het verwijderen van verouderde restauratievormen, het reinigen van de objecten, het verlijmen van gebroken onderdelen, het aanvullen van lacunes, en het retoucheren van de aanvullingen. Op deze manier kunnen de objecten opgewaardeerd worden waardoor ze opnieuw aan het publiek tentoongesteld kunnen worden.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject