Onderzoeksgroep

Expertise

Internationaal en vergelijkend belastingrecht en beleid, ontwikkeling en duurzaamheid, digitale technologie

Sustainable corporate taxation: accounting for negative externalities in income tax law. 01/10/2023 - 30/09/2027

Abstract

Landen over de gehele wereld hervormen momenteel de inkomstenbelastingstelsels om vermeende problemen van het niet of laag belasten van moderne economische activiteit aan te pakken. Dit wordt echter gedaan op een manier die lang bestaande en bekende problemen van niet-duurzame bedrijfspraktijken in stand houdt in plaats van ze op te lossen. In dit voorstel wordt onderzocht hoe economische beoordelingsmethoden om factoren van duurzaamheid in de wereldwijde keten van toeleveranciers te traceren in belastingregels opgenomen kunnen worden. Het doel is technische hervormingen voor te stellen om de inkomstenbelasting van multinationale ondernemingen in lijn te brengen met de duurzaamheidsdoelstellingen. Bijgevolg zal dit onderzoek bijdragen tot het stimuleren van duurzamere bedrijfspraktijken terwijl inkomsten worden toegewezen aan landen die worden getroffen door negatieve externe effecten. Daarbij zal het project een nieuwe kruisbestuiving realiseren in de wetenschappelijke literatuur tussen inkomstenbelastingwetgeving en milieueconomie, in het belang van onderzoekers, beleidsmakers, en maatschappelijk verantwoorde investeerders.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Digitalisering en belastingen. 01/01/2021 - 31/12/2025

Abstract

Technische digitale giganten zoals Google, Amazon, Facebook en Apple zijn berucht geworden hun vermogen om belasting te vermijden, zelfs als hun ecologische en sociale voetafdruk exponentieel groeien. Een reactie van de internationale gemeenschap was om zich te concentreren op de fiscale uitdagingen die voortvloeien uit de digitalisering van de economie en de opkomst van disruptive technologieën. Honderd jaar nadat het internationale belastingstelsel voor het eerst werd ingevoerd, overwegen beleidsmakers over de hele wereld nu een herontwerp van de basisprincipes. Evenwijdig aan deze beweging is er een groeiende publieke vraag naar beleid voor duurzame ontwikkeling en interesse van particuliere investeerders in duurzame bedrijfsactiviteiten. Tegelijkertijd begonnen onlangs praktische tools te verschijnen in de vorm van innovatieve technologieën die duurzaamheidsgerelateerde factoren in wereldwijde toeleveringsketens kunnen traceren. Momenteel ontbraken deze met elkaar verbonden fenomenen echter niet meer in de huidige discussies over digitale belastingheffing. Wereldwijde leiders erkennen dat het bereiken van duurzaamheid publieke en private financiering vereist, en ze hebben zelfs middelen opgezet die specifiek rekening houden met de mobilisatie van nieuwe technologieën voor het probleem van duurzame ontwikkeling. Maar er is vrijwel geen verband tussen deze inspanningen en de wederopbouw van het mondiale belastingstelsel als reactie op de digitale economie. Dit onderzoek tracht daarom deze kloof te dichten door vast te stellen hoe internationale belastingregels en -voorstellen om ze te actualiseren invloed hebben op duurzaamheid, evenals hoe duurzaamheidsmetingen die zijn gebaseerd op blockchain, big data-analyse en kunstmatige intelligentie de werving en uitgaven kunnen verbeteren van belastinginkomsten voor zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden in de huidige hightech gedigitaliseerd globale economie.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Een duurzame waardetheorie voor het internationale belastingstelsel 01/01/2021 - 31/12/2024

Abstract

Lopende wereldwijde onderhandelingen over een nieuw ontwerp voor het kader van het internationaal belastingsdrecht om het hoofd te bieden aan de digitale economie gaan ervan uit dat gecoördineerde hervormingsinspanningen ervoor moeten zorgen dat grensoverschrijdende bedrijfsinkomsten worden belast in overeenstemming met het idee van waardecreatie, als proxy voor de bijdrage van elk land aan de wereldwijde welvaartsproductie. Omdat de bestaande regels de neiging hebben om de meeste winsten van multinationals toe te wijzen aan moeilijk te waarderen immateriële activa zoals intellectueel eigendom, hebben landen over de hele wereld een reeks technische voorstellen goedgekeurd op het niveau van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. (OESO), waarvan het doel is om een deel van de belastinginkomsten te verschuiven naar zogenaamde "marktjurisdicties". De consumentenmarkten zijn echter niet de enige plaatsen waar waarde wordt gecreëerd, maar die niet goed worden erkend door de wereldwijde belastingregels. Landen met hoge ontwikkelingstekorten die lijden onder de kosten die gepaard gaan met massaproductie, winning van natuurlijke hulpbronnen, het gebruik van goedkope arbeidskrachten enzovoort, hebben hun bijdragen aan de internationale handel en handel niet op gepaste wijze weerspiegeld in methoden voor interjurisdictie. Dit komt gedeeltelijk doordat de onderliggende waardetheorie die de basis vormt voor discussies, geen rekening houdt met de negatieve effecten van verschillende corporate actions die momenteel worden geëxternaliseerd en weggelaten uit marktprijzen. Door een waardetheorie toe te passen die deze externaliserende kosten negeert in het inkomstengenererende proces, zal de OESO of enige andere benadering ¬– traditionele verrekenprijs- en winsttoekenningsregels aan vaste inrichtingen of nieuwe fiscale samenhang en formules voor fractionele verdeling – handhaven, in plaats van oplossen al lang bestaande en bekende duurzaamheidskwesties. Zolang de winning van waarde uit menselijke en natuurlijke hulpbronnen niet wordt opgemerkt door het internationale belastingstelsel, zullen technische regels altijd waarde onthullen die financieel onnauwkeurig is, waardoor niet-duurzame bedrijfs-en investeringspraktijken worden beloond, terwijl duurzame activiteiten uit de markt worden geprijsd. Dit project beoogt deze kenniskloof te dichten door een duurzame waardetheorie voor te stellen voor de verdeling van belastinginkomsten over landen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject