Onderzoeksgroep

Expertise

Mijn specialisatie ligt in het toepassen van hyperspectrale camera's binnen de biomedische sector, met een nadruk op zowel microscopische als macroscopische beeldtechnieken. Mijn werk omvat de ontwikkeling en verbetering van zowel de hardware als de software die nodig is voor de verwerking van hyperspectrale beelden.

Spectrale pathologie: optimalisatie van golflengtekeuze voor verbeterde hyperspectrale kunstmatige kleuring in pathologische analyse. 01/04/2024 - 31/03/2025

Abstract

De dreigende stijging van 31% in kankergevallen tegen 2030, gecombineerd met een kritisch tekort aan histopathologen, benadrukt de dringende behoefte aan innovaties in diagnostische methodologieën. Een tijdsintensief aspect van histopathologie is het kleuren van weefselsneden, een cruciale stap voor ziekte diagnose en onderzoek. Recent is hyperspectrale beeldvorming voorgesteld om virtuele kleuringen op ongekleurde weefsels te genereren, een techniek die weefselanalyse zou kunnen revolutioneren. Deze methode belooft verminderde fouten, verhoogde efficiëntie, mogelijkheden voor meervoudige kleuring en behoud van monsters. Echter, de techniek is momenteel beperkt door kleine steekproefgroottes, ongedefinieerde effectiviteit van golflengtebanden en beperkte toegankelijkheid van gegevens. Dit onderzoeksproject streeft ernaar de steekproefgrootte uit te breiden tot 100 sneden van vier soorten kanker, gebruikmakend van drie verschillende hyperspectrale camera's. We zullen een uitgebreide database creëren, aanvankelijk gebruikmakend van de H&E-kleuring als referentie. Het tweede doel van het project is om diepgaande leer algoritmes in te zetten om hyperspectrale gegevens om te zetten in virtuele kleuringen en om de meest effectieve golflengtebanden te bepalen. Tot slot streven we ernaar onze bevindingen en dataset openlijk te delen om samenwerkingsvooruitgang aan te moedigen. Bij InVilab beschikt onze infrastructuur over een uitgebreid assortiment aan beeldvormingsapparatuur, inclusief een quantum cascade laser, wat onze onderzoeksmogelijkheden in hyperspectrale beeldvorming verbetert. Echter, we kampen momenteel met een tekort aan hoogvergrotingslenzen die essentieel zijn voor gedetailleerde mid-tot-lange-golf infraroodmicroscopie. Een integraal onderdeel voor het bevorderen van ons onderzoek. Het verkrijgen van financiering van de BOF SRG zal de aanschaf van deze cruciale lenzen mogelijk maken. Deze verbetering is essentieel voor het integreren van hyperspectrale beeldvorming in de klinische praktijk, en biedt een strategische oplossing voor het tekort aan histopathologen en het bevorderen van patiëntenzorgresultaten.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject