Onderzoeksgroep
Expertise
Onderzoekstechnieken: -cardiopulmonaire inspanningstesten (CPET) -submaximale inspanningstesten -krachttesten -biometrie -MR Spectroscopie voor de objectivatie van ectopische vetopslag in volwassenen Behandeltechnieken -ambulante oefentherapie -revalidatie vanop afstand - gebruik makend van digitale technieken Onderzoeksvragen: -Alternatieve trainingsvormen om de skeletspieren te activeren bij mensen met chronisch hartfalen en verminderde inspanningscapaciteit -Geïndividualiseerde revalidatietrajecten: hoe kan telerevalidatie geïmplementeerd worden in de klinische praktijk van de hartrevalidatie?
Microvasculaire disfunctie in volwassenen met een aangeboren hartaandoening en het effect van een fysiek trainingsprogramma (MICONEX).
Abstract
Volwassenen met een aangeboren hartafwijking (VAH) hebben een lagere inspanningscapaciteit, verminderde levenskwaliteit en een slechtere prognose in vergelijking met gezonde personen. VAH en patiënten met hartfalen (HF) secundair aan andere oorzaken hebben veel kenmerken gemeen, waaronder inspanningsintolerantie, rechter ventrikel (RV) disfunctie en een verhoogd aantal inflammatoire cytokines. Onder de pathofysiologische veranderingen in HF komt endotheeldisfunctie naar voor. De aanwezigheid van endotheeldisfunctie bij VAH is echter onbekend. De literatuur is beperkt en tegenstrijdig. Ik geloof dat coronaire microvasculaire disfunctie (CMD) belangrijk is in de pathofysiologie van VAH. Onze hypothese is dat meerdere factoren waaronder genen, onderliggende hartafwijkingen, hartchirurgie en RV overbelasting, verder verergerd door klassieke verworven risicofactoren de laminaire shear stress verstoren en een veralgemeende ontsteking met endotheliale oxidatieve stress veroorzaken resulterend in een verminderde biologische beschikbaarheid van stikstofmonoxide en endotheeldisfunctie. Bijgevolg veronderstel ik dat CMD onderdeel is van een systemische microvasculaire aandoening. Ik ben ervan overtuigd dat het opsporen van CMD belangrijk is om VAH met een ongunstige prognose te identificeren en dat dit op een eenvoudige manier kan doormiddel van doppler echocardiografie met adenosine. Tenslotte zal het potentiële therapeutische effect van een fysiek trainingsprogramma worden onderzocht.Onderzoeker(s)
- Promotor: Van Berendoncks An
- Co-promotor: Hens Wendy
- Co-promotor: Segers Vincent
- Co-promotor: Van Craenenbroeck Emeline
- Mandaathouder: Vanreusel Inne
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject