Wim De Belder

Verantwoordelijke Bioruimte

Foto ID

Over Wim De Belder

Ik ben verbonden aan het departement biologie en heb het beheer van de bioruimte als hoofdfunctie.

Verder verzorg ik de voorbereidingen van de practica dierkunde, begeleid mee het vak fauna en flora in de bachelor-jaren van biologie en onderhoud ik een didactische collectie van organismen.

Mijn achtergrond

Jaren geleden begon ik biologie te studeren in Antwerpen. Het waren de bijzonder interessante lessen biologie uit het secundair onderwijs die me hiertoe hadden gebracht. Ooit verwoordde ik mijn keuze - niet gespeend van enig poëtisch vuur en dramatiek - als volgt: "Ik wil de kracht van leven zien in gras!" Algemene hilariteit. Zoiets hadden ze nog nooit gehoord.

Biologie studeren was minder gemakkelijk dan ervoor kiezen. Ik kwam tot het besluit dat ik me dan maar met biologie moest bezig houden zonder het diploma.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik werkte aan het vroegere RUCA, het KBIN, De Wielewaal, later Natuurpunt, en aan het INBO. Ik werkte er o.a. mee aan rode lijsten van verschillende vliegenfamilies, voortplantingssucces van hagedissen, het natuurrapport, inventarisaties van amfibieën, de wilde hamster en de steenuil, broedsucces van weidevogels, tellingen van watervogels, monitoring van natuurinrichtingswerken, foerageergedrag van grote herbivoren. Minder biologische opdrachten waren: verantwoordelijke voor het beheer en het aankoopbeleid van de groene winkel, coördinerende functie bij de uitbouw van de eerste websites van De Wielewaal en Natuurpunt, beheer van bibliotheek en literatuurdatabanken.

Tussendoor volgde ik in avondonderwijs de 4 jaar durende opleiding tot assistent in de psychologie. Als stage draaide ik mee in een CLB. Ik startte deze studie met het idee om te gaan werken in de sociale sector. Steeds zou echter blijken dat mijn biologische achtergrond altijd bepalend bleef in de keuze van jobs.

Sinds 1 augustus 2006 heb ik het beheer van de bioruimte op me genomen. Exact tien jaar (en een maand) later heb ik de nieuwe bioruimte mee mogen inhuldigen op haar huidige locatie. Vanuit een kelder op Campus Groenenborger, klommen we op naar de bovenste etage met uitzicht op de groene omgeving van Campus Drie Eiken.

 

Statuut & functies

Admin. & techn. personeel
  • gespecialiseerd medewerker

Interne mandaten

Sociaal Mandaat (Mandaat)

Contact

Campus Drie Eiken
Universiteitsplein 1
D.O.304
2610 Wilrijk
Belgiƫ
Tel. 032653250
wim.debelder@uantwerpen.be