AIRbezen Oost-Vlaanderen

Bekijk de resultaten voor AIRbezen in Oost-Vlaanderen op de inzoombare kaart 

In Oost-Vlaanderen startte in het voorjaar 2017 een AIRbezen project samen met beweging.net, CM, Vormingplus, de Provincie Oost-Vlaanderen en het Departement Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

Vrijwilligers adopteerden 11.000 aardbeiplantjes van eind maart tot eind juni 2017. Op het einde van de meetperiode brachten zij 5 bladstalen binnen in de lokale inzamelpunten. Het plantje mochten zij daarna houden, mét aardbeien. De Universiteit Antwerpen ging hierna aan de slag en analyseerde de metaaldeeltjes op de blaadjes.

Resultaten
De Oost-Vlaamse AIRbezen hebben hun geheimen prijsgegeven: uit de analyse van de aardbeiplantjes blijkt dat er significant meer ijzerhoudende fijnstofdeeltjes zijn in stedelijke gebieden. 

Uit de analyses komt heel duidelijk naar voor dat er in de stedelijke gebieden beduidend meer (mediaan: 65 µA of micro-ampère) ijzerhoudende fijnstofdeeltjes gevonden werden dan in de meer landelijke gebieden (mediaan: 55 µA). “Niet onlogisch”, legt prof. Roeland Samson (UAntwerpen) uit. “In een stad kan het fijnstof moeilijker weg. Toch zijn er ook in een stad als Gent plekken waar er minder fijnstof is. Dat bewijst dat lokale ingrepen op de verkeersafwikkeling een positief effect kunnen hebben.”
 

AIRbezen: de resultaten